Algunes de les obres recuperades. Foto: Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil va anunciar a principis d’octubre la recuperació de 474 obres d’art i documentació de la col·lecció de Julio Muñoz Ramonet cedides a la ciutat pel magnat i que estaven desaparegudes des de fa anys. La troballa suposa un gran pas per poder tancar la disputa per unes obres d’art de gran valor que les quatre filles de Muñoz Ramonet i dos nets tenien guardades a casa seva i en diferents magatzems. En el seu moment l’Ajuntament no les va poder trobar a la finca del carrer Muntaner, a Galvany.

Concretament, la Guàrdia Civil ha pogut confiscar 376 pintures i dibuixos, 87 miniatures, quatre escultures, quatre ivoris i tres tapissos. Algunes de les peces més destacades són de Marià Fortuny i Eugenio Lucas i també hi ha retaules gòtics i pintures catalanes dels segles XIX i XX.

Segons el tinent de Cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats, bona part de les obres recuperades coincideixen amb el llistat de les obres d’art reclamades per la Fundació Muñoz Ramonet –és l’entitat a través de la qual l’Ajuntament ha de gestionar el llegat–, que “tenen un gran valor artístic”. Subirats també va deixar clar que el consistori seguirà lluitant per trobar les obres que falten perquè la ciutadania en pugui gaudir. Des de la Guàrdia Civil han explicat que algunes obres estan en bon estat, altres una mica deteriorades i algunes “en condicions gairebé lamentables”.

LA FAMÍLIA RECLAMA
Després de l’operació policial, les filles de Muñoz Ramonet han assegurat que “cap de les obres” pertany al llegat del seu pare i en reclamen la devolució. Diuen que gairebé tot el llegat es va entregar el 2013.