Nou Barris és al districte més afectat pel coronavirus. Foto: Jordi Pujolar / ACN

El mapa amb les xifres d’afectació del coronavirus per zones que va publicar la Generalitat fa pocs dies mostra un patró força clar. Als barris més pobres hi ha més casos de coronavirus. Sembla, doncs, que la classe social té una relació directa amb les probabilitats d’agar el virus.

Tal com ha passat en altres ocasions, tornen a ser els més dèbils els que estan patint amb més força aquesta crisi sanitària que també ha derivat en crisi econòmica i social. Així doncs, el districte de Nou Barris és el més afectat de la ciutat. En el cas dels seus barris, és a Roquetes on les xifres d’infectats són més altes, ja que s’han detectat 290 positius per cada 100.000 habitants. Les xifres no estan gaire lluny d’aquestes en barris com la Guineueta, la Prosperitat, la Trinitat Nova o el Verdum.

Fent un cop d’ull al mapa es poden observar altres barris amb unes xifres similars a les de Nou Barris. És el cas de la Trinitat Vella o el Bon Pastor, del districte de Sant Andreu, o de la zona baixa del Guinardó, la Font d’en Fargues, el Carmel, Horta, Montbau, Mundet o Sant Genís dels Agudells, del districte d’Horta-Guinardó. Altres barris que també estan força afectats són els de Sants-Badal i la Zona Franca, del districte de Sants-Montjuïc.

BARRIS BENESTANTS
Les xifres de Nou Barris o de diversos barris de Sant Andreu, Sants-Montjuïc i Horta-Guinardó contrasten amb les que es poden veure a barris de Sarrià-Sant Gervasi o les Corts. És el cas de Sant Gervasi-Galvany, Sant Gervasi-la Bonanova, les Tres Torres o Pedralbes, on la incidència és tres o quatre vegades menor. En el cas de les Tres Torres, per exemple, l’índex cau fins als 70 casos per cada 100.000 habitants.

D’altra banda, també hi ha barris que no són dels més benestants de la ciutat que també tenen xifres molt baixes, com és el cas del Gòtic –on l’índex és de 57 casos per cada 100.000 habitants– o la zona sud del Raval, al districte de Ciutat Vella.

Cal tenir en compte, però, que totes aquestes xifres s’han de situar en un context on els casos de positius, tal com han advertit molts experts, segurament són molt més elevats que els que mostren les dades publicades. Això és així per la poca quantitat de testos que s’han dut a terme al conjunt de l’Estat.

“ASSISTÈNCIA PRIORITÀRIA”
Sigui com sigui, aquesta situació ha provocat que des de la FAVB i la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Nou Barris hagin recordat que “les desigualtats de renda estan directament relacionades amb la qualitat de la salut”. Aquestes entitats afegeixen que, malauradament, el que mostren aquestes xifres no els sorprèn i denuncien que “les retallades en despesa de salut dels darrers anys ara mostren tot el seu impacte”. És per això que demanen que els barris més afectats “rebin una assistència prioritària, amb dotacions de personal i materials adequades de forma immediata”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram