La Diputació va presentar l’informe sobre el feminicidi a Catalunya, elaborat per Feminicidio.net. Foto: A.M.

El moviment feminista viu un dels moments més importants de la seva història. Les últimes mobilitzacions per commemorar el Dia Internacional de les Dones, que se celebra cada any el 8 de març, han estat multitudinàries. L’empenta que ha agafat el feminisme ha permès que el seu discurs s’hagi introduït a les institucions i, sobretot, a la cultura popular i a l’imaginari de bona part de la societat.

Però encara queda molt camí per recórrer i el moviment feminista ha de lluitar contra la xacra social que més profundament afecta les dones: els feminicidis i la violència de gènere.

TENDÈNCIA A LA BAIXA
La Diputació de Barcelona va presentar l’1 de març un informe sobre els assassinats de dones a Catalunya del 2010 al 2017, elaborat per l’observatori ciutadà Feminicidio.net. Les dades d’aquests últims vuit anys confirmen que la tendència a tot el territori català és que els feminicidis van a la baixa. “Catalunya té les taxes de feminicidis més baixes d’Europa”, explica la directora de l’informe, Graciela Atencio.

Tot i això, els números segueixen sent inacceptables: a Catalunya s’han registrat 163 assassinats de dones a mans d’homes des del 2010. Però el que és més preocupant és que entre el 50% i el 55% dels assassinats de dones van tenir lloc en el marc de la parella i un de cada deu casos són feminicidis que tenen lloc entre membres de la mateixa família. “En el 93% dels casos les dones són assassinades per homes coneguts”, subratlla Atencio.

EMPODERAR LA SOCIETAT
Segons Atencio, una de les causes dels feminicidis és que l’augment de la precarietat està incrementant també la violència. Per contrarestar aquest fenomen és fonamental “empoderar la societat civil” perquè faci “un rol actiu de prevenció propera”, i això s’hauria de treballar als municipis, apunta la directora de l’informe.

Un altre dels aspectes a treballar és el paper de les administracions, ja que “a l’estat espanyol hi ha un dèficit democràtic, perquè no s’ajuda els observatoris independents”. Catalunya ha estat l’únic territori que ha aportat documentació a l’informe.

La justícia patriarcal, la gran barrera que cal superar

Mentre que les dades sobre feminicidis demostren una tendència a la baixa, els indicadors sobre la justícia en matèria de violència de gènere a Catalunya són alarmants. De les denúncies presentades als jutjats de Barcelona el 2017, només un 15% van acabar en condemna.

A més, el 40% de les denúncies que es presenten són arxivades i més del 50% de les ordres de protecció que es demanen són denegades. “Hi ha una situació d’impunitat respecte a les dones que denuncien”, critica la directora de Feminicidio.net, Graciela Atencio.

El 2017 hi va haver el cas d’una dona assassinada amb una ordre de protecció en vigor. Segons Atencio, en aquests casos “l’Estat és directament responsable i hauria d’indemnitzar la víctima”.

El problema és que “tenim una justícia patriarcal” i uns jutjats sobrecarregats de feina, assenyala Atencio. Aquests dos fets són factors directes de la violència institucional. “Tenim uns jutges que no estan preparats per jutjar-ho. És aquí on hem de posar l’èmfasi”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram