L’Heliogàbal és un dels referents de la música en viu de la ciutat. Foto: Heliogàbal

Sortir del coma. Així es podria definir el significat que té per al sector de la música en viu de la ciutat l’anunci de l’Ajuntament de permetre aquest tipus de música als bars, restaurants i cafeteries de la ciutat.

L’anunci, llargament esperat pel sector, va arribar el passat 14 de març en boca dels responsables de Cultura i del Districte de Ciutat Vella. El tinent d’alcalde Jaume Asens, la comissionada Berta Sureda i la regidora Gala Pin van descriure la mesura, que no requerirà una majoria política perquè es farà efectiva a través d’una circular de l’aplicació de la norma en vigor, com el “fruit d’una llarga reivindicació del sector que busca un rumb diferent a l’hora de tractar la música en viu”.

El canvi, que segons Asens comporta “no tractar la música en viu com a problema d’ordre públic, sinó des del punt de vista cultural”, podria suposar un gran salt qualitatiu per a un sector que feia temps que reclamava unes condicions millors per poder desenvolupar la seva tasca.

Perquè així sigui, l’Ajuntament té previst habilitar una línia de subvencions de 400.000 euros per a tots aquells locals que vulguin programar música en viu. Pel que fa a l’horari permès, els locals podran fer música en directe fins a l’horari de tancament que fixa la seva llicència, a excepció de les zones més saturades dels districtes de Ciutat Vella, Gràcia, Eixample i Sants-Montjuïc, on els concerts hauran d’acabar a les 11 de la nit. A banda, el permís també anirà lligat a un informe d’impacte acústic, de fins a 30 decibels fins a les 11 de la nit o màxim 25 si és més tard. Tot plegat, segons Daniel Granados, que ha assessorat l’Ajuntament en la qüestió, ha de suposar que es rebin una trentena de sol·licituds de la nova llicència. “Es busca promoure la cultura de base, protegir els projectes que ja ho fan i garantir el descans dels veïns”.

HI HAURÀ SALT QUALITATIU?
Ara la pregunta que cal fer-se és: servirà aquesta nova normativa perquè el sector faci un salt qualitatiu? Des de la Plataforma Música Viva en Bars, Botigues i Associacions afirmen, a través d’un comunicat, que “la mesura representa un salt qualitatiu però això no vol dir que estiguem eufòrics perquè nosaltres volíem fer un salt més gran”. Amb això es refereixen al fet que “els pobres ho continuaran tenint fotut, molts llogaters no podran fer les obres i l’ICUB no assumeix el tema dels vermuts musicals”.

Més optimista és la valoració que fan des de l’AMJM (Associació de Músics de Jazz i Música Moderna de Catalunya). “Hem rebut amb eufòria i satisfacció la notícia”, asseguren en relació amb una decisió que descriuen com a “valenta per part del nou consistori”. Des de l’AMJM, que recorden que “la música en directe a locals de petit format ha estat perseguida durant dècades”, esperen que ara “es multipliqui la presència d’aquesta activitat cultural a la nostra capital”.

Qui es mostra més escèptic és el veterà músic de jazz Paco García. García, que també celebra la mesura, planteja però una sèrie de qüestions que, a parer seu, poden fer que no sigui suficient per rellançar el sector de la música en viu. “Si en el seu moment es va multar el Bel-luna amb 12.000 euros no va ser per falta de permisos, sinó per les altes de la Seguerat Social”, apunta Ramírez. Amb aquest exemple recorda que “la normativa de contractació de músics en espectacles públics estableix que aquests són treballadors per compte aliena i que han de ser contractats per l’organitzador de l’espectacle a través d’una relació laboral”. Tot seguit, Pérez es pregunta: “Quants d’aquests locals petits poden permetre’s aquesta despesa i infraestructura? Per a una actuació d’un trio acústic a 50 tristos euros per músic hauran de pagar 150 euros més el 21% d’IVA, l’IRPF i l’alta i baixa a la Seguretat Social de tres persones”.

Vist així, sembla que el sector de la música en viu, tot i que ha agafat aire amb l’anunci de la nova normativa, encara haurà de picar pedra per millorar el seu futur. Un exemple d’això és que la nova regulació no resol una altra problemàtica: la dels locals que legalment són associacions culturals, fan concerts i no tenen llicència de bar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram