Un 4% més de veïns han passat a formar part del que es considera classe mitjana. Foto: Arxiu

El motor econòmic de la ciutat, la classe mitjana, dóna símptomes de millora. Així ho mostra l’informe municipal sobre renda familiar disponible que ha publicat recentment l’Ajuntament, amb dades de l’any 2016. La ciutat agafa aire, almenys sobre el paper.

Les xifres no són, ni de bon tros, per tirar coets, però es pot dir que la classe mitjana guanya una mica de múscul. I és que l’informe constata que Barcelona, durant el 2016, va recuperar gairebé quatre punts percentuals de la població que se situa en aquesta franja. Aquest modest creixement de la classe mitjana ha provocat que, en la distribució de les classes socials, s’hagi reduït lleugerament la renda baixa, que passa del 36,6% al 35,5%. Això ha fet que tres barris, Montbau (Horta-Guinardó), Camp de l’Arpa (Sant Martí) i la Barceloneta (Ciutat Vella), passin de ser considerats de renda baixa a renda mitjana.

Tot i això, la situació dista molt de la del 2007, l’any abans de l’esclat de la demolidora crisis econòmica. Llavors la classe mitjana representava gairebé un 60% de la població, mentre que ara es queda a una dècima del 48%. Una altra xifra que demostra que encara hi ha molta feina per fer és que 52 dels 73 barris de la ciutat segueixen amb rendes inferiors a la mitjana.

Durant la presentació de l’informe es va poder constatar que la millora es deu principalment al repunt de la contractació durant el 2016. L’augment de llocs de treball entre el 2015 i el 2016 va ser del 3,3%.

DESIGUALTATS
Pel que fa a les desigualtats entre els barris, la bona notícia és que l’escletxa social es frena. La dolenta, però, és que les diferències continuen sent molt grans. Tal com passava el 2015, durant el 2016 la riquesa del barri amb més renda, Pedralbes, multiplicava per set la del barri més pobre, Ciutat Meridiana. Tot i reduir-se lleugerament, ho ha fet perquè a Pedralbes l’índex de renda familiar ha caigut vuit punts, no pas perquè el de Ciutat Meridiana hagi crescut.

 

La FAVB parla de “tendència
positiva i esperançadora”

Els resultats d’aquest informe municipal han estat ben rebuts per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB). Teresa Martínez, vicesecretària de l’entitat, afirma en declaracions a aquesta publicació que l’estudi mostra una “tendència positiva i esperançadora que ens fa ser optimistes”.

De totes maneres, Martínez remarca que, tot i que els indicadors de l’informe “apunten a una recuperació”, cal “no perdre de vista que aquest estudi és un indicador però no és purament la realitat”. De fet, afegeix que seria interessant que l’estudi “tingués en compte les desigualtats que hi ha a dins de cada barri i que s’analitzessin les diferències fent servir indicadors de qualitat de vida com ara el gènere, la salut o els serveis socials”. “En definitiva, apropar-se més a les realitats dels barris, cosa que és complex de fer”, afegeix Martínez.

Per últim, la vicesecretària de la FAVB remarca que d’aquestes xifres no s’ha d’interpretar que ja hàgim sortit de la crisi, ja que “enlloc està garantit que l’any que ve la realitat pugui ser una altra”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram