Les eleccions al Congrés del passat 10 de novembre van tenir a Sarrià-Sant Gervasi un gir de guió. I és que el guanyador de les eleccions del 28 d’abril, ERC, va caure fins a la tercera posició, mentre que JxCAT va aconseguir ser la força més votada i el PP es va enfilar fins a la segona posició.

Així doncs, JxCAT, amb Laura Borràs al capdavant de la llista, van aconseguir guanyar mig miler de vots que els van permetre ser el partit més votat gràcies a la pèrdua de suports d’ERC. Els postconvergents van passar de 16.051 vots (18,4%) a 16.536 (20%).

En segon lloc, a una mica més de 1.300 vots de JxCAT, s’hi va col·locar el PP, que també va millorar els seus resultats respecte del 28A, quan va ser el quart partit. Els populars van tenir un creixement molt gran al districte, ja que van passar d’un suport de 8.797 sufragis (10,1%) a un de 15.202 vots (18,3%). El seu creixement va ser de més de vuit punts percentuals.

El podi el va tancar ERC, que va perdre uns 2.300 vots respecte de l’abril. Els republicans, amb Gabriel Rufián de cap de llista, van passar de 16.349 vots (18,8%) a 14.038 (16,9%).

Qui també va perdre suports va ser el PSC, que tot i això va mantenir la quarta posició. A l’abril els socialistes, que tornaven a presentar Meritxell Batet com a cap de llista, van tenir 14.888 suports (17,1%), mentre que ara es van haver de conformar amb 11.969 (14,4%). Per sota dels socialistes s’hi va col·locar En Comú Podem, que també va perdre suports, tot i que percentualment va aconseguir una lleugera millora gràcies a la caiguda de la participació. Els comuns van perdre una mica més de 200 vots però percentualment van guanyar una dècima de suport.

VOX CREIX, Cs S’ENFONSA
A molt poca distància dels comuns s’hi va col·locar Vox. La formació d’extrema dreta va aconseguir els seus millors resultats de la ciutat a Sarrià-Sant Gervasi, on va tenir un suport del 7,9%. A l’abril el partit ultra va obtenir 5.169 vots (5,9%), mentre que en aquesta ocasió va créixer fins als 6.573 (7,9%).

El gran perdedor de la nit, tal com li va passar a tot l’Estat, va ser Ciutadans. El partit taronja, amb Inés Arrimadas liderant la llista de Barcelona, va patir una autèntica desfeta al districte, ja que va perdre gairebé 10.000 vots. Va passar dels 14.961 de l’abril (17,2%), quan va ser tercera força, a 5.229 (6,3%). Amb aquests resultats, Ciutadans va caure fins al setè lloc.

Per últim, pel que fa a la CUP, que es presentava en unes eleccions espanyoles per primera vegada, va aconseguir el suport de 4.115 veïns (5%). La formació de l’esquerra independentista, amb Mireia Vehí com a número 1 de la llista de Barcelona, va tenir al districte el seu segon pitjor resultat de la ciutat, només superat pel de Nou Barris.

Pel que fa a la participació, va registrar una caiguda i va passar del 82,9% de l’abril al 78,4%. Va ser la segona més alta de la ciutat, ja que només va ser superior al districte de les Corts (78,9%).

Els barris: 3 victòries del PP, dues d’ERC i una de JxCAT

Pel que fa als resultats als barris, qui va obtenir més victòries va ser el PP, que va aconseguir ser el partit més votat en tres dels sis. ERC ho va ser en dos i JxCAT, tot i guanyar al conjunt del districte, només va guanyar en un barri.

Així doncs, el PP va aconseguir la victòria a les Tres Torres, a Sant Gervasi-La Bonanova i a Sant Gervasi-Galvany. El barri on el suport als populars va ser més alt va ser a les Tres Torres, on es va enfilar fins al 26,7%. En aquests tres barris el segon lloc va ser per a JxCAT.

Pel que fa a les victòries d’ERC, els republicans les van aconseguir a Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes (23,2%) i al Putxet i el Farró (21,3%). En aquests dos barris el segon lloc, a molt poca distància d’ERC, va ser per a JxCAT.

Pel que fa al triomf de JxCAT, es va produir a Sarrià, amb un suport que es va enfilar al 22%. El segon partit més votat va ser ERC, a una mica més de tres punts percentuals de distància.

En el cas del PSC, el millor resultat va ser a Sant Gervasi-Galvany (14,8%), mentre que En Comú Podem va tenir el suport més alt a Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes.

En el cas de Vox, va obtenir un dels millors resultats en un districte a les Tres Torres, on es va enfilar fins al 10% dels suports. També va aconseguir uns bons resultats a Sant Gervasi-Galvany (9%) i a Sant Gervasi-La Bonanova (8,7%).

Per últim, la CUP va obtenir un gran resultat a Vallvidrera, el Tibidabo i les Planes (11,7%).