La iniciativa ha servit per demanar el tancament del CIE de la Zona Franca. Foto: Twitter (@TanquemElsCIE)

Els alumnes de quart d’ESO dels Institut Costa i Llobera i del Montserrat de Sarrià-Sant Gervasi van protagonitzar dilluns la Ruta Contra l’Oblit, una iniciativa del col·lectiu Tanquem els CIE amb la qual van denunciar el racisme institucional i les conseqüències mortals de la llei d’estrangeria.

L’alumnat, vestit de negre i amb cartells de persones que han mort dins del CIE, va fer una marxa en silenci des de la plaça de Sarrià fins al parc de Santa Amèlia. Al final d’aquest acte van recordar les històries d’aquestes persones, com el cas de Marouane Abouobaida, un jove que va morir l’any 2019 a una cel·la d’aïllament d’un CIE de València.

Aquesta iniciativa era la culminació del projecte ‘Contra l’odi fem art, per una societat antiracista’, un programa educatiu de la Fundació Guné i l’Associació Dëkkandoo per promoure un jovent crític i conscient de la injustícia racial des de la perspectiva de gènere i drets humans.

MÉS DE 80 ALUMNES
Al programa hi han participat més de 80 alumnes dels instituts esmentats i del 19@ Centre de Formació, que durant tot el curs han realitzat una sèrie de tallers de reflexió crítica, així com arts i música urbana per trencar estigmes. Els alumnes han après a identificar les fake news, han entès el funcionament de la llei d’estrangeria i han desmuntat mites, entre d’altres.

La peça clau de tot aquest aprenentatge ha estat un taller de música urbana on l’alumnat ha escrit i gravat cançons amb joves de l’Àfrica Subsahariana acollits per l’entitat SPE Kirikú de Eduvic i d’altres nois migrants en ris d’exclusió. “La gent no sap el que hem viscut i crec que compartir això ha sigut importants per als altres joves. Tots ens hem motivat amb les cançons i hem aportat idees”, explica L’Omar Diaby, un dels joves migrants que han participat en els tallers.

“Abans, quan jo veia una persona negra em feia cosa que em pogués fer alguna cosa i aquest projecte m’ha fet veure que tots som iguals, que no passa res per tenir un color diferent. Ara veig les persones que migren de manera molt diferent”, explica una de les alumnes de quarts d’ESO de l’Institut Costa i Llobera després de participar en els tallers.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram