El passeig de Sant Joan es va omplir a vessar de manifestants a favor de la República Catalana. Foto: ANC (G. Peñarroja)

Arribava envoltada d’un clima d’incertesa. Ningú s’atrevia a assegurar que tornaria a ser un èxit. “La gent està cansada”, s’assumia col·lectivament. Però el carrer, un cop més, va respondre. I la Diada va ser, de nou, un clam independentista multitudinari.

Prop d’un milió de persones –800.000 segons les policies locals, més d’un milió segons els organitzadors– van concentrar-se aquest passat diumenge a Barcelona, Salt, Tarragona, Lleida i Berga sota l’eslògan ‘Endavant, República Catalana’. Concretament, a Barcelona, on es van concentrar –lògicament– més manifestants, 540.000 persones van omplir el passeig de Sant Joan de ‘batecs’ a favor de la República Catalana, entre ells l’alcaldessa Ada Colau.

Sota un sol de justícia, els manifestants, una vegada més de totes les edats, van intentar executar una performance que, a diferència d’anys anteriors, va ser poc lluïda. Ni la metàfora –milers de punts bategant alhora– ni la música escollida van ajudar a aconseguir-ho. Al final, de fet, el tradicional crit d’independència va acabar funcionant millor, injectant èpica a una concentració que, això sí, va ser menys nombrosa –tot i que igualment multitudinària– que les d’anys anteriors.

Curiosament, la xifra d’enguany –prop d’un milió– s’assembla molt a la d’1,1 milions de persones que van protestar el 2010 per la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional, la manifestació ‘mare’ del procés. La d’enguany es presentava com la definitiva, la de la culminació del camí. De fet, molts manifestants van sortir al carrer diumenge esperançats que així sigui. “No estem cansats, estem impacients”, deien molts, recordant les cinc Diades massives que han tingut lloc en els últims anys.

“Estem a punt”, clamava el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sánchez, en el moment dels parlaments finals. “El procés només pot acabar bé si acaba a les urnes. No dubtem que el Govern i el Parlament sabreu escollir el com i el quan”, afegia. El debat sobre si això s’ha de traduir en un referèndum o en unes eleccions constituents ja ha començat. I, mentrestant, la nova Diada multitudinària ja és història.

 

Arrufat fa una defensa
aferrissada del RUI a Sarrià

L’auditori de la seu dels Caputxins de Sarrià va acollir el dia abans de la Diada un acte organitzat per la plataforma Procés Constituent en el marc de la celebració del 50è aniversari de la Caputxinada.

La trobada va tenir com a protagonistes la cap visible de Procés Constituent, la monja Teresa Forcades; l’exdiputat de la CUP Quim Arrufat i el cap de files d’En Comú Podem, Xavier Domènech. Durant la seva intervenció, Arrufat, tal com ha recollit el diari El País, va fer una contundent defensa del Referèndum Unilateral d’Independència (RUI): “Proposem que es convoqui tant sí com no, amb totes les de la llei, fins com a mínim fer entrar en contradicció antidemocràtica l’Estat”.

Per la seva banda, Xavier Domènech va exposar els seus dubtes sobre el RUI, ja que va apuntar que no és l’eina “per legitimar el No”. Segons Domènech, el bloqueig que, diu, viu Catalunya, només es podrà superar amb unes eleccions constituents. Per últim, Teresa Forcades també es va posicionar clarament a favor del RUI i va defensar que no hi hauria d’haver un percentatge mínim de participació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram