Una imatge actual del carrer dels Reis Catòlics. Foto: Google Maps

Un grup de veïns de Vallvidrera han creat recentment una nova plataforma veïnal per demanar el canvi de nom del carrer dels Reis Catòlics. L’objectiu de la plataforma, batejada amb el nom de Canviem Reis Catòlics, és impulsar un procés participatiu que permeti al veïnat proposar noms nous per aquesta avinguda central del barri, ja que uneix diferents equipaments públics.

Antigament el carrer dels Reis Catòlics es deia carrer del Canigó però amb la dictadura de Primo de Rivera va passar a dir-se dels Reis Catòlics. Des de la plataforma, que té el suport de l’Associació de Veïns del Mont d’Orsà-Vallvidrera que l’actual nomenclatura del carrer és imposada.

“NO ENS REPRESENTA”
El passat 29 de maig la plataforma va fer la seva presentació pública amb un acte al centre cívic del barri. A la trobada els integrants de la plataforma van explicar que el nom de Reis Catòlics no els “representa” ni els “vincula” amb el seu entorn, al mateix temps que van denunciar que el nom fa referència a “la colonització de les Amèriques, a l’expulsió del poble Sefarad, a la complicitat amb la Santa Inquisició i amb el model monàrquic i autoritari amb què Isabel I i Ferran II regnaren”.

Per últim, els impulsors del projecte són optimistes i recorden que aquest darrer mandat l’Ajuntament “ha aprovat el canvi de nom de diverses places i carrers mitjançant processos de participació ciutadana”. Ha estat el cas de les avingudes de Borbó i la de Príncep d’Astúries, el carrer del Secretari Coloma, els Jardins del Príncep de Girona o la plaça de Joan Carles I. Des de l’1 de juny els veïns poden proposar nous noms.