Vilanova ha entrat amb força en el món de la indústria cinematogràfica. Foto cedida

Mireia Vilanova viu a Los Angeles (Califòrnia, Estats Units) tot i que li agrada dir amb orgull que la seva infància i joventut la va viure al barri de Sant Gervasi. Acadèmicament es va forjar al Liceu Francès i va graduar-se en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Una beca de La Caixa li va obrir les portes a complir el somni americà: estudiar un Màster en Producció de Cinema a la Universitat del Sud de Califòrnia (USC), el bressol del cinema als Estats Units. Des de fa dos anys viu i treballa a Califòrnia.

Ara, amb 25 anys, Vilanova ha estat escollida per l’Acadèmia de Cinema Britànic per participar en el prestigiós Bafta Newcomers Program, programa de desenvolupament de talent per a cineastes emergents. En declaracions al portal Exterior.cat, la jove barcelonina –una entusiasta de l’actriu Meryl Streep– explica el repte que suposa aprofitar l’oportunitat de viure a Los Angeles.

“Formar part de Bafta vol dir ser a la segona acadèmia més prestigiosa del món després de l’americana”, explica Vilanova. Un escenari, afegeix, que li ofereix unes oportunitats de “creixement, contacte i coneixement de la indústria cinematogràfica”. En aquesta nova fornada del Bafta Newcomers Program s’hi detecta que hi ha coses del món del cinema que estan canviant. Una és la presència de les dones, ja que gairebé el 80% de les persones seleccionades ho són. “Hollywood està canviant. Tot i que queda moltíssima feina al endavant, s’estan donant més oportunitats a les dones i a la diversitat cultural. I això fa que a poc a poc la mirada femenina tingui molta més presència”, diu aquesta jove barcelonina.

“La mentalitat dels Estats Units no té res a veure amb l’europea”, afirma Vilanova

MENTALITATS DIFERENTS
Una de les coses que Vilanova va trigar poc a veure és la diferència que hi ha entre els Estats Units i Europa. “La mentalitat nord-americana no té res a veure amb l’europea i això forma part de la mirada cap a la diversitat que la indústria de Hollywood està apostant en els darrers anys”, explica. En aquest escenari, hi ha una ciutat que destaca per sobre de les altres, Los Angeles. És el lloc referent per a la gent que es vol dedicar al setè art, on s’ha de ser per construir-se una carrera. “Los Angeles ofereix moltíssimes oportunitats en el sector del cinema, televisió i publicitat. I, a més, és la ciutat que concentra majoritàriament els estudis, centres de rodatge i agències de representació”, afirma Vilanova.

Es fa evident, doncs, que Vilanova s’està forjant un futur molt prometedor als Estats Units, tot i que hi ha veus que diuen que el somni americà es va acabar fa temps. En el seu cas, però, tot i que segurament encara és una mica aviat, aquesta jove se l’està construint a un ritme envejable. El camí, però, no serà fàcil, perquè no tot depèn d’ella. “Veig una vida aquí però el procés d’immigració als Estats Units és complex”, afirma. És per això que també té molt clar que d’oportunitats també en pot trobar de molt bones a Europa.