
Foto: Joan Àngel Frigola
Una mostra a la Casa de la Barceloneta 1761 recupera la biografia d’una veïna anarquista emblemàtica. Aquest espai està dedicat a preservar la memòria històrica del barri i ara, fins al 2 de novembre, ho fa a través de Conxa Pérez Collado, una dona que, a principis del segle XX, no va dubtar a fer-se miliciana durant la revolució del 1936. La lluita contra el feixisme la va acabar conduint a l’exili.
En aquesta exposició coneixereu l’experiència duríssima que Pérez va viure als camps de concentració francesos, com tants barcelonins i catalans que escapaven de la guerra i que es van trobar que el país veí no era tan acollidor com s’havien pensat. A més de conèixer la vida d’aquesta veïna, també aprofundireu en la feina intensa que va fer al districte de Ciutat Vella i, en concret, a l’anomenat Barri Xino, actualment el Raval, o bé a la Barceloneta, on va viure els seus últims temps i que ara li dedica aquesta exposició. La seva vida podria ser perfectament la de moltes dones lluitadores que van viure la República i es van haver d’adaptar després a la grisor política i a la manca de llibertats del franquisme.
La comissària n’és la historiadora Elisenda Belenguer Mercadé i es tracta d’un encàrrec de la Fundació Neus Català, la qual, amb el nom d’una altra activista, recupera la memòria de la lluita contra el feixisme i el nazisme.