
El mestre xocolater, Joe Moretones, amb la mona premiada i l’aparador de la pastisseria. Fotos cedides
Recerca, inspiració, proves, paciència i moltes hores de feina. Fer la millor mona de xocolata de Catalunya no és una feina fàcil, però des de la pastisseria Foix de Sarrià ho han aconseguit. L’agència especialitzada en gastronomia Sr y Sra Cake ha reconegut una de les creacions de l’històric local com la més ben feta del país en la quarta edició dels premis La Millor Mona de Pasqua.
El goril·la amb un ou de pasqua a la mà del mestre xocolater Joe Moretones s’ha imposat a altres figures d’arreu del país. El protagonista, que recorda al personatge de videojocs Donkey Kong, és una mona feta a partir d’ous de xocolata. Cada part del cos, encara que no ho sembli, s’ha anat creant amb ous de diverses mides. Aquesta mena de creacions porten molta feina: “Per fer una mona d’aquestes característiques es necessiten dos dies de feina, però abans cal inspirar-se, pensar com fer-la, estudiar joguines, ninots, peluixos i fotografies. Són com escultures fetes d’una forma molt artesana”, explica Moretones a Línia Sarrià.
Des de l’aparador de la pastisseria sarrianenca es pot apreciar amb claredat la invasió de “monos i mones” que pateix la Foix durant aquests dies. N’hi ha de tota mena, però totes tenen característiques compartides: les mones es fan sense colorants, aprofitant el màxim les possibilitats de les xocolates. “M’agrada jugar amb els tons marrons que donen els diferents tipus de xocolata. Som una mica artistes durant aquesta època”, detalla l’autor.
Un referent al sector
Més enllà dels micos, a la Foix de Sarrià també hi llueixen dinosaures, pollets, cotxes, pilotes o els tradicionals ous de Pasqua. Aquestes petites obres d’art comparteixen també l’efecte que generen en els clients de la pastisseria. Poques persones són capaces de mirar-les sense un somriure. “El que més ens agrada és veure la reacció de la gent quan mira l’aparador. Les cares de sorpresa, els somriures i la tendresa dels clients són molt gratificants”.
La pastisseria Foix és un espai de gran prestigi dins del sector dels dolços. D’ençà de l’obertura de la seva primera botiga al barri, el 1886, i amb la implicació del poeta J. V. Foix en el negoci uns anys més tard, personalitats destacades de la cultura, com Dalí, Joan Miró, Josep Pla o Josep Maria de Sagarra, han tastat les seves històriques creacions.