La gran zona verda del barri de la Sagrera és el parc de la Pegaso, un terreny dedicat antigament a l’ús fabril i reconvertit, gràcies a l’acció veïnal, en uns jardins de vegetació exuberant. Amb zones d’arbrat, àrees de joc i un canal que serpenteja pel seu cor, el parc de la Pegaso és avui dia una illa de pau i desconnexió dins de la ciutat.

UN PARC AMB HISTÒRIA FABRIL
El passat industrial del barri de la Sagrera està molt vinculat a l’antiga fàbrica Hispano-Suiza, convertida, posteriorment, en l’ENASA. L’any 1902 la fàbrica d’automòbils Hispano-Suiza va adquirir els edificis de la societat Industrial Harinera Barcelonesa i va ampliar les instal·lacions per fabricar-hi automòbils de luxe i de competició. Els cotxes de la Hispano-Suiza van esdevenir els més elegants i prestigiosos del primer terç del segle XX. L’any 1946 el govern franquista va nacionalitzar la Hispano-Suiza, que va rebre el nom d’ENASA. La fàbrica va continuar l’elaboració de vehicles sota la marca Pegaso fins a l’any 1970 i va produir els famosos camions Pegaso.

Un cop va tancar les portes, els veïns en van reclamar els terrenys per al barri i van aconseguir que l’espai transitat abans pels obrers es convertís en un gran parc obert a tothom. Al carrer de la Sagrera encara resta en peu la portalada que donava accés a la fàbrica i que avui és l’entrada principal al pulmó verd del barri.

PASSEJAR I REPOSAR
A l’interior, l’ombra de les palmeres aixopluga un seguit de bancs de maó vist que conviden a llegir o a descansar abans d’endinsar-se més enllà. La vegetació frondosa que s’estén parc endins i un canal que inicia el seu trajecte una mica més enllà de la porta prometen un recorregut fresc i encisador. Els camins que s’obren entre zones boscoses, les esplanades envoltades per plataners, les pèrgoles i els parterres florits són algunes de les sorpreses que ofereix el parc.

Entre els elements més singulars destaca un pop gegant que forma part del pla transversal de l’Ajuntament Ciutat jugable. De fet, “el Pop de la Pegaso”, com se’l coneix popularment, és una peça singular i molt coneguda entre els veïns i veïnes del barri. En aquest sentit, un poliesportiu i diverses àrees de joc infantil garanteixen que tothom faci del parc un espai per gaudir del seu temps de lleure.

Als visitants també els sorprendrà el llac que separa els dos espais en què es divideix el recinte, l’inferior i el superior, format per uns petits turons que són un homenatge als jardins dissenyats a finals del segle XIX per l’arquitecte Josep Fontserè.