Les restriccions que pateixen els bars i restaurants s’han allargat. Foto: Albert Cadanet / ACN

L’estiu va ser una mena de miratge després que al març el dia a dia de la gent es posés de cap per avall amb l’esclat de la pandèmia. El coronavirus, però, no hi entén de treves i el segon confinament és una realitat des de fa uns dies. No és com el que es va aplicar al març però no li falta gaire.

L’anunci el va fer la Generalitat el 29 d’octubre i l’endemà les noves restriccions ja van entrar en vigor. S’anunciava el confinament dels municipis els caps de setmana, el confinament perimetral de Catalunya, el tancament dels centres comercials i també s’acabaven les activitats extraescolars –amb l’esport inclòs–, les arts escèniques i els concerts. A banda, es confirmava que els bars i restaurants havien de seguir tancats.

“Hem d’actuar amb molta més contundència per superar la situació crítica que estem vivint. És el moment de l’aturada social”, afirmava el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès. Tot plegat per a 15 dies, tot i que no fa falta ser un pessimista crònic per saber que és probable que les mesures s’allarguin. De fet, l’endemà, el secretari de Salut, Marc Ramentol, va dir que les noves restriccions s’allargaran els dies “que faci falta” i no descartava instar l’Estat a plantejar el confinament domiciliari.

“ABANDONAMENT ECONÒMIC”
Qui fa temps que ho passa malament és el sector del comerç. Les noves restriccions no han obligat a tancar els negocis més petits –l’aforament només pot ser del 30%– però sí que ho han hagut de fer els comerços de més de 800 metres quadrats i els centres comercials. Les noves mesures han fet que des de PIMEComerç acusin el Govern de la Generalitat de “deixadesa” amb les empreses i asseguren que els nous ajuts anunciats són insuficients per evitar el tancament definitiu de molts negocis.

Des de la Fundació Barcelona Comerç, per la seva banda, un dels seus vicepresidents, Pròsper Puig, afirma que les noves decisions “gairebé no afecten el petit comerç perquè la majoria de botigues fan menys de 800 metres quadrats”, al mateix temps que admet que el tancament dels centres comercials els beneficia. En canvi, afegeix Puig, esperaven alguna mesura que flexibilitzés les restriccions als bars i restaurants, a banda que ara es pugui repartir menjar fins a les 11 de la nit.

La Generalitat diu que les restriccions s’allargaran els dies “que faci falta”

Precisament, des de la restauració s’ha tornat a aixecar la veu contra la decisió de l’executiu català. “El Govern deia que només serien 15 dies i que serviria per salvar la campanya de Nadal, però prorrogar la mesura implica donar el Nadal per perdut”, afirma Roger Pallarols, president del Gremi de Restauració. L’entitat xifra en 180 milions d’euros les pèrdues que suposarà un mes de tancament i considera insuficients els 90 milions que la Generalitat vol destinar per pal·liar les pèrdues.

LA CULTURA, AFECTADA
Un altre sector que està patint molt la pandèmia és el cultural, que abans de l’estiu es va poder començar a posar en marxa aplicant protocols molt estrictes per garantir la seguretat de tothom. Ara, des d’Actua Cultura Segura reclamen que s’aprovin mesures econòmiques “pal·liatives amb la major brevetat i eficàcia”.

Des de l’entitat insisteixen que “totes les dades demostren que la cultura és segura” i recorden que fa pocs dies la Generalitat va declarar la cultura com un bé essencial. Al mateix temps, deixen clar que la cultura “és responsable amb l’interès general” i que ja treballen “intensament” amb el Departament de Cultura per aplicar les línies de finançament anunciades per al sector. De fet, des de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA) han qualificat el tancament de “molt mala notícia” però han celebrat que s’acompanyi d’un pla de rescat.

“ÉS INEVITABLE”
Qui també es pronuncia sobre les restriccions és la FAVB. Un dels seus vicepresidents, Albert Recio, afirma que “al març i a l’abril ja se sabia que hi hauria més onades. La situació és molt incòmoda per a molta gent però és inevitable”.

Un dels aspectes que més preocupen l’entitat és la situació de la sanitat. “L’administració no ha posat els serveis sanitaris en condicions. El rastreig es podria fer millor i el funcionament dels CAPs és un problema estructural”, afirma Recio. Una altra crítica, afegeixen des de la FAVB, té a veure amb com s’estan comunicant les mesures. “S’expliquen molt poc i falta informació perquè la gent entengui més les decisions”, afegeix Recio, al mateix temps que demana més protecció per als treballadors que no poden fer teletreball.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram