La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Barcelona (PAH), l’Observatori DESC, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) i el Sindicat de Llogaters i Llogateres, les entitats impulsores de la iniciativa que reclama que el 30% de tots els pisos nous que es construeixin siguin habitatges protegits, volen que aquesta victòria en la matèria d’habitatge que es va aconseguir a la ciutat el passat mes de desembre també es pugui aplicar a la resta de pobles i ciutats de Catalunya.

Per tal de poder fer-ho (les entitats asseguren que mentre durava la tramitació, diversos col·lectius i municipis de la resta del territori es van interessar per poder aplicar-la), a finals del mes passat van enllestir un kit o manual d’instruccions per donar suport a totes les entitats i moviments socials de Catalunya que vulguin exigir als seus municipis l’aprovació de la mesura. I per explicar el projecte encara millor, les entitats van organitzar un taller a l’edifici de la Lleialtat Santsenca, al barri de Sants, durant la tarda del passat dissabte 9. En aquesta sessió van participar membres de la PAH, del Sindicat de Llogaters i Llogateres i de l’Observatori DESC que van explicar quins passos van fer en el seu procés de lluita per aquesta fita.

L’objectiu del manual és ajudar aquestes iniciatives i fomentar-ne d’altres explicant com s’ha de fer el procés d’impuls, tramitació i aprovació d’aquest 30% perquè no sigui l’excepció sinó la norma, tal com preveu la Llei del dret a l’Habitatge de Catalunya. En aquest kit hi ha tot el que les entitats consideren rellevant, tant des del punt de vista jurídi, com de les perspectives de comunicació, de relació amb els polítics, de negociació i, fins i tot, directrius per fer pressió al carrer.

Els impulsors d’aquest material denuncien que, a Catalunya, cada dia hi ha 60 desnonaments oberts i que, a la ciutat, la quantitat d’habitatge públic que hi ha actualment és d’un 1,5%, i apunten també una pèrdua en la quantitat d’habitatge protegit barceloní, que podria rondar el 40%, però que per culpa de les vendes continua minvant. En aquest sentit, posen com a exemple estats com els Països Baixos, Dinamarca o Àustria, que protegeixen el dret a l’habitatge de la majoria de la seva població, al mateix temps que abaixen els preus de mercat.

Les entitats conclouen que no es pot deixar la creació del parc protegit en mans dels pressupostos públics, perquè no arriben als nivells necessaris, i asseguren que també cal implicar-hi el sector privat. i insten la Generalitat a incloure el 30% en el nou Pla Territorial de l’Habitatge.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram