Una imatge de la protesta que es va fer dilluns. Foto: El3.cat

El fenomen social dels menors estrangers no acompanyats, coneguts com a MENA, es pot convertir en una bomba de rellotgeria pel rebuig d’una part de la població cap a aquest col·lectiu vulnerable, tal com es va poder veure dilluns a la Marina.

Uns 300 veïns i veïnes, convocats per la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina, es van manifestar ­per expressar el seu rebuig a la decisió de la Generalitat d’obrir a la Zona Franca un nou centre d’atenció per als menors migrants a finals de juny. En un primer moment la intenció dels convocants només era fer una concentració, però es va acabar fet una marxa pel barri.

“Generalitat, no volem més MENA” i “Sí al geriàtric i al centre de dia”. Aquest és el missatge d’una pancarta que es va poder veure a la protesta veïnal. Els veïns i comerciants, que es van manifestar sota el lema ‘No volem ser el cul de Barcelona’, denuncien que la Marina i la Zona Franca són la solució fàcil, com que hi ha espai, per col·locar-hi instal·lacions que ningú vol. De fet, al barri ja hi ha un altre centre de menors migrants i aquest en principi es farà al carrer E, al solar de la presó de preventius.

“NO SOM RACISTES”
L’endemà de la protesta, Línia Sants va parlar amb Abdó Florencio, el president de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Comerciants de la Marina. Florencio vol deixar clar que la protesta contra el centre de menors “no té a veure amb el racisme”. “A la Marina hi vivim gent de tots els col·lectius i no hi ha problemes”, afirma. El problema, considera aquest líder veïnal, és que ningú els va informar de l’obertura del centre i se’n van assabentar per la premsa. “Amb els MENA hem vist que hi ha hagut problemes al Poble-sec, a Montjuïc, aquí al barri també n’hi va haver fa unes setmanes… Esnifen cola, es cometen robatoris, furts, tocaments a noies quan surten en grup… No volem que això passi aquí”, argumenta.

Els veïns tenen la intenció de seguir mostrant el seu rebuig contra el centre i Florencio avança que aquest divendres muntaran una carpa a la plaça Marina per fer una recollida de firmes contra la seva obertura. A banda, estan a l’espera d’una reunió a tres bandes, juntament amb la Generalitat i l’Ajuntament. Si la trobada no es fa ben aviat, avisa Florencio, hi haurà noves manifestacions.

“ATIAR EL RACISME”
La situació, però, la veuen de forma molt diferent des de la plataforma Sants, Hostafrancs i la Bordeta Acullen, creada el novembre de l’any passat per, tal com van explicar en el seu moment, “jugar un paper actiu per donar una acollida digna als menors estrangers sense referents familiars”.

Des d’aquesta plataforma, que van emetre un comunicat just abans de la celebració de la manifestació, afirmen que aquestes “concentracions perilloses poden derivar en xenofòbia oberta com ha passat a Rubí i altres llocs”. Al mateix temps, denuncien que protestes com la de dilluns són “una deformació de la realitat que serveix per atiar la xenofòbia i el racisme” i recorden que “fins i tot quan una o més persones han participat en una agressió o una activitat incívica la responsabilitat és sempre individual i mai del conjunt del col·lectiu al qual pertanyen”.

Entre les peticions que fa Sants, Hostafrancs i la Bordeta Acullen hi ha la “d’apostar pel diàleg, l’exigència a les administracions i les reivindicacions unitàries i inclusives”. Per últim, també demanen a la Generalitat i a l’Ajuntament que convoquin “urgentment” una reunió informativa.