Soroll Poble-sec

Al carrer Blai hi ha un monocultiu de bars. Foto: Arxiu

La zona del parc de les Tres Xemeneies i els carrers Blai i Nou de la Rambla pateixen alts nivells de soroll a les nits per la gran quantitat de bars –i algunes discoteques– que aglutinen. El problema que pateix aquesta zona –amb una alta densitat de població– no és d’ara i, a més, fa uns anys la situació era encara pitjor. Així ho recorda el president de l’Associació de Veïns del Poble-sec, Sergi Gàzquez, dient que el 2019 les administracions no feien res per millorar el panorama: “Hi havia un passotisme absolut”. Ara valora que, almenys, s’està treballant en el tema. “És un pas endavant”, reconeix.

Un exemple són els sonòmetres que s’han instal·lat fa poc als carrers Blai i Nou de la Rambla per comprovar si se superen els decibels permesos. Tal com va assegurar fa uns dies el regidor Marc Serra, aquests són una mostra de com vol continuar actuant l’Ajuntament davant del problema del soroll: “Impulsarem les mesures necessàries per protegir el descans de veïns i veïnes”. Per part seva, el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, va indicar que, segons l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), més de 200.000 persones tenen afectacions psicològiques vinculades a activitats nocturnes. “Després de la qualitat de l’aire, segurament el soroll és el segon problema de salut pública més important al qual ha de fer front la ciutat”, va admetre.

Més solucions

Des del punt de vista de Gàzquez, els sonòmetres són un primer pas que haurà d’anar acompanyat de més accions. Algunes d’elles són sancionar persones que tenen actituds incíviques a l’espai públic i reforçar la presència d’agents de la Guàrdia Urbana i agents cívics perquè, entre altres, controlin els espais on les discoteques no arriben.

“Pel que fa a l’Apolo i Plataforma, sí que controlen les seves portes, però uns metres més lluny no poden actuar i evitar botellades o orins entre els cotxes”, afirma Gàzquez.