El futur de Montjuïc, a debat. Foto: Ajuntament

Montjuïc, el parc en el seu conjunt, és sovint una realitat allunyada del dia a dia dels veïns del districte i del conjunt de la ciutat. La muntanya, testimoni de fets transcendentals de la història de la ciutat, viu una etapa de letargia. Després de l’impuls que van suposar els Jocs Olímpics, la ressaca encara dura. Ara, ha arribat l’hora de tornar a seduir, de reinventar-se. Per aconseguir-ho, l’eina, tot i el seu nom fred i burocràtic, és el Pla d’Actuació del parc de Montjuïc.

I què és aquest pla i quins objectius té? Es tracta d’un procés participatiu, que a finals de gener va celebrar la seva última trobada i que ha servit per recollir unes 230 propostes relacionades amb la mobilitat, la seguretat, la sostenibilitat i la dinamització sociocultural de la muntanya. Unes propostes que han sortit dels tècnics municipals implicats en el projecte, dels operadors dels equipaments que hi ha a la muntanya i del teixit veïnal dels barris limítrofs de la Marina, la Font de la Guatlla, la Satalia i tot el Poble-sec.

PULMÓ DE LA CIUTAT
La proposta de l’actual equip de govern parteix del pla director de Montjuïc i la posterior Modificació del Pla General Metropolità aprovada el 2014, que tot i el llarg debat que va necessitar no s’ha portat mai a la pràctica. Els pilars del nou projecte giren al voltant de sis eixos: recuperar la muntanya com a gran pulmó verd de la ciutat, potenciar l’activitat comunitària, millorar la mobilitat, crear un parc protegit i segur, aconseguir que la zona sigui accessible per a les persones amb discapacitat i definir la gestió del parc. A partir d’aquí, el següent pas serà redactar un document que determini les línies estratègiques i les principals actuacions de cara els pròxims anys.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram