El recinte de Llars Mundet, a Horta-Guinardó. Foto: COAC
Com cada any, tornen les Festes d’Arquitectura de Barcelona impulsades pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya en el marc de les Setmanes d’Arquitectura 2025. La novetat és que enguany l’espai Llars Mundet, a Horta-Guinardó, acollirà les diverses activitats que tindran lloc els dissabtes del 17 de maig al 21 de juny. Al voltant d’aquest espai públic de catorze hectàrees, sis de les quals són de bosc, s’hi organitzarà un ampli programa de visites guiades, exposicions i tallers per apropar els arquitectes i l’arquitectura a tota la ciutadania.
En primer lloc, cada dissabte es faran visites guiades al recinte Llars Mundet, a càrrec de l’arquitecta Mònica Font Baldrich, i també es podrà visitar lliurement l’exposició La volta catalana. De la tradició a la innovació, a càrrec de l’ETSAB. A banda, hi haurà activitats concretes a la plaça Nova :
- 17 de maig, a les 10 h, Taller familiar de construïm amb valors, a càrrec dels arquitectes Sala Ferusic i l’ETSAB
- 24 de maig, a les 11 h, Taller familiar de construïm amb sabó, conduït per especialistes del Museu de Matemàtiques.
- 31 de maig, a les 11 h, Construïm amb aire, amb l’arquitecta Núria Prieto i la UIC.
- 7 de juny, a les 11 h, Construïm amb silenci + Taller de Txiqún, a càrrec de la Casa del Silenci i l’ETSAB.
- 14 de juny, a les 11 h, Construïm amb guix, creat per ReARQ, de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona ETSAB.
- 21 de juny, a les 11 h, Construïm amb inclusió, promogut per la Universitat Politècnica de Catalunya. Aquesta activitat està pensada per posar-se a la pell de persones amb dificultats i inclou un Mapathon d’accessibilitat a Mundet – Fora Barreres UPC.
A més de les festes, dos equips de recerca de les universitats UPC i UIC construiran al recinte un gran umbracle, La Volta, que explora l’efecte climàtic del càntir per refrescar l’espai públic, aprofitant les capacitats formals i estructurals de la volta catalana. Aquesta porta de Collserola es presentarà el 19 de juny a la seu de COAC Barcelona, a la plaça Nova, amb la presència d’autoritats. Es tracta d’una iniciativa que vol valorar la tradició i la innovació amb l’objectiu de 2026, quan Barcelona esdevindrà la Capital Mundial de l’Arquitectura.
El cicle de festes és una de les accions que la demarcació de Barcelona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya organitza any rere any durant les Setmanes d’Arquitectura de la ciutat. Les altres dues són Arquitectura a les Aules, que trasllada 360 tallers a escoles, i l’Exposició de la Mostra d’Arquitectura de Barcelona, a la Biblioteca Fort Pienc de l’Eixample.
Les Llars Mundet, tradició de servei
Les Llars Anna Gironella de Mundet, més conegudes com a Llars Mundet, es van aixecar l’any 1954, quan l’empresari Artur Mundet es va fer càrrec de la construcció d’un espai dedicat a l’atenció d’orfes, ancians, malalts i altres persones necessitades al districte d’Horta-Guinardó, un espai que havia de substituir la Casa de la Caritat que hi havia fins aleshores al Raval i que en aquell moment havia quedat obsoleta.
L’espai actual de les Llars Mundet funciona sota la direcció de la Diputació de Barcelona i disposa de centres d’atenció als ancians, d’una instal·lació esportiva que gestiona la Federació Catalana per a Disminuïts Psíquics i servei d’escolarització, CEE la Ginesta, Institut Anna Gironella de Mundet, així com de les facultats de Psicologia i Pedagogia de la Universitat de Barcelona.