TMB vol garantir la seguretat de les dones. Foto: Albert Cadanet / TMB

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), juntament amb la Diputació de Barcelona i diferents entitats feministes, ha començat a dissenyar un pla contra l’assetjament al transport públic, tal com ha anunciat avui la seva presidenta, Rosa Alarcón.

El projecte es troba en un punt inicial però ja contempla algunes mesures per fer del transport públic un espai segur per a les dones. S’apostarà, per exemple, per millorar, en el cas del metro, la il·luminació de les andanes i els passadissos i s’augmentarà la presència policial i la vigilància a través d’un sistema específic de càmeres de vídeo dins dels combois.

Pel que fa als busos, on ja s’han començat a col·locar càmeres en alguns casos en el marc d’una prova pilot, es farà créixer el sistema de bus a demanda que s’atura entre parades quan alguna dona ho demana. També es millorarà la visibilitat a les marquesines. “Aquests dies estem parlant molt de l’espai públic segur en l’àmbit sanitari però és molt important que el transport sigui segur per a les dones i que puguin utilitzar el metro amb total tranquil·litat”, ha dit Alarcón, que ha qualificat la iniciativa de “pionera”.

Sobre els casos d’assetjament que es produeixen, TMB i la Diputació no descarten que en algun moment s’arribi a impedir l’entrada al metro i als busos dels assetjadors reincidents, tot i que han deixat clar que és un fet que “depèn d’un jutge” i que, de moment, no es contempla en el protocol.