Teatre Arnau

L’edifici està molt deteriorat des de fa temps. Foto: Línia Sants

El Teatre Arnau ja fa 18 anys que roman tancat i, de moment, no sembla que hi hagi d’haver un canvi gaire immediat. Des del 2011 que l’edifici és propietat de l’Ajuntament per, teòricament, rehabilitar-lo, però onze anys després el teatre continua a l’espera de retornar a la vida.

De fet, no se sap si tornarà a viure. Durant un temps es va dir que per poder reformar correctament l’equipament havia de ser enderrocat i fer-lo de nou. És aquí on va aparèixer la lluita veïnal que va sortir a defensar el que és el darrer teatre de barraca de la ciutat i que té un gran valor històric. La protesta va tenir efecte perquè l’Ajuntament va acceptar que el futur de l’edifici es decidís en consulta popular. D’aquesta lluita veïnal en van sortir dues plataformes: Salvem el Teatre Arnau i Recuperem l’Arnau. Però la lluita es va unificar en l’Assemblea Teatre Arnau, que inclou diverses entitats.

Així doncs, a la consulta popular es va concloure que es mantindria l’essència al màxim sense enderrocar del tot el teatre i alhora també els usos que se li voldran donar. Tot això l’any 2018, quan ja feia set anys que l’equipament era propietat del consistori. Concretament, el projecte de rehabilitació i adequació del Teatre Arnau se li va adjudicar a H Arquitectes en un concurs públic. Aquest projecte prioritza la preservació de l’edifici i planteja la intervenció entenent que representa un llegat d’interès històric que no es pot perdre.

Per tant, la situació actual és que hi ha un projecte aprovat, però que encara no s’executarà. El problema més gran és que va venir la pandèmia i, com amb molts altres projectes, la inversió va quedar congelada. Una inversió per reformar l’edifici que és d’11,6 milions d’euros i que està aprovada, però ara el que falta és que s’acabi de validar la partida perquè les obres comencin.

En Javier, membre de l’Assemblea Teatre Arnau, explica que estan una mica decebuts “perquè des del 2015 i 2016 que ens movem i tot continua aturat”. Afegeix que els fa por que un canvi de govern impliqui l’oblit definitiu del projecte. En aquest sentit, tenen clar que la partida econòmica no s’aprovarà segur, com a mínim, fins després de les eleccions del 2023, hi hagi o no un nou govern.

Però, d’altra banda, en Javier també explica que estan contents d’haver pogut tirar endavant el projecte de l’Arnau Itinerant, que ja es troba en la seva quarta temporada. Aquest projecte, segons afirma, rep una partida de 200.000 euros per organitzar tota mena d’activitats artístiques que s’haurien de fer a l’Arnau, però que es fan en diversos indrets de la ciutat. La iniciativa els ha permès fer una promoció de l’experimentació artística i innovar en les propostes. Això, declara en Javier, ha generat molt arrelament del territori al projecte podent treballar en una línia d’interculturalitat.

És per tot això que aquest membre de l’Assemblea creu que l’Ajuntament, mani qui mani en un futur, ha d’apostar per la recuperació del Teatre Arnau per tornar a dotar de vida teatral i artística que tant caracteritzava al Paral·lel. Afegeix que la recuperació de vitalitat del carrer també augmentaria si es resol la situació similar que viuen altres establiments clàssics de la zona com el cas d’El Molino. Així doncs, la incògnita continua.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram