La presidenta més jove de la història de la Federació compta els dies que falten perquè comenci la segona edició de la festa com a màxima dirigent. Solsona fa balanç de la seva estrena, reflexiona sobre l’estat actual de la festa i mira cap al futur convençuda que el millor és conservar el model que existeix ara.

Quines sensacions li va deixar la seva primera Festa Major com a presidenta de la Federació?
Et queda una sensació una mica agredolça, perquè has viscut poc la Festa Major al teu carrer. La vius d’una altra manera, perquè pots veure molt més la resta de carrers i amb la bona germanor que tenim ara és una sensació molt agradable. Tot i això, sap una mica creu perdre’t la teva Festa Major, que per això també has estat treballant tot l’any.

Ara que el càrrec ja no és nou, com s’encara l’edició d’enguany?
Sé que part de la meva feina també és acompanyar els polítics a fer les rondes, no es pot organitzar d’una altra manera. Per sort, la Festa tirarà endavant perquè tots els membres de la Junta actual fem sacrificis perquè funcioni.

L’any passat la regidora Laura Pérez feia poc temps que era al càrrec i vostè va dir que la feina havia estat sobretot amb els tècnics. Ha estat diferent aquest any?
Sí, hi ha hagut molt més contacte amb ella. A més, això també va molt amb el seu caràcter. Ella és una persona molt propera i això ens ha facilitat molt la feina. S’ha volgut involucrar molt en les activitats i això és molt important.

Parlem dels carrers. Fa un any deia que l’objectiu era créixer sempre que hi hagués prou gent a les comissions. Aquest 2017, però, Masnou no formarà part de la Festa.
L’absència de Masnou és precisament per aquest motiu, perquè es quedaven sense gent a la Junta. Tot i això, aquestes persones s’han incorporat a Canalejas i això farà que puguin remuntar. El que passa quan hi ha poca gent a les comissions és que s’acaba convertint més en una obligació que en un lleure i això desgasta molt. Ara som setze carrers, no està gens malament, però sempre volem seguir creixent i que s’hi sumi més gent, però que els que arribin tinguin continuïtat.

Què es pot fer per revertir aquesta tendència i que torni a créixer el nombre de carrers i places participants?
Es parla molt de relleu generacional, però crec que la clau està en el fet que hi hagi equilibri entre gent jove i persones més grans a les comissions. No obstant això, encara que aquesta podria ser la forma de funcionar ideal, això pot crear conflictes per les maneres de fer i perquè uns potser volen una festa més moderna i els altres s’estimen més un model més tradicional.

Part dels visitants de la Festa són turistes i l’últim baròmetre municipal diu que el turisme ja és la primera preocupació dels barcelonins. Es pot atraure turistes i que la Festa mantingui l’essència?
És un repte, però molts carrers ja han dit que si això deixés de ser una festa per als veïns, plegarien. La nostra idea és que els veïns del barri se la sentin seva i si això es perd, com he dit, ho deixarien, perquè no els interessaria seguir. També penso que això no depèn de nosaltres i si passés com a Gràcia, que la Festa Major apareix en guies turístiques, això no es podria frenar ni controlar l’entrada de gent, i això mataria la festa tal com és ara. Potser hi hauria altres persones que la tirarien endavant, però la majoria dels que hi són ara farien un pas al costat.

Donant un cop d’ull al programa d’enguany, crida l’atenció el concurs de selfies. Volen obrir-se un espai a la xarxa?
És una de les assignatures que tenim pendents, igual que el projecte de la web, que funciona durant la Festa, però no la resta de l’any. Esperem rebre fotos durant els dies de la Festa. I com l’any passat, el programa també es podrà consultar a l’app Sants-Montjuïc.

Les altres grans novetats és que es guanyen els jardins de la rambla de Sants i l’edifici de la Lleialtat Santsenca com a espais unitaris per a la festa.
Els jardins s’aprofitaran per fer alguns actes unitaris, perquè de vegades el parc de l’Espanya Industrial es quedava petit. A la Lleialtat en principi només es faran visites, perquè encara no hi ha gerent i abans de la inauguració oficial es podrà veure l’edifici per dins, amb grups controlats. Ens hauria agradat poder haver fet alguna activitat post festa, però ens van dir que tampoc hi arribàvem a temps. Potser a finals d’any, quan ja estigui operativa…

L’any passat van incorporar San Miguel com a patrocinador oficial. Repetiran? Han buscat més aliances d’aquesta mena?
Sí, el primer contracte era de dos anys i el renovarem tres anys més. A més, aquest any els gots no seran d’un sol ús sinó que serà reutilitzable i retornablea, i San Miguel assumirà tota la gestió. A més, el got portarà la imatge de la Festa. Ens agradaria poder arribar a més acords d’aquesta mena, però és complicat, perquè això implica posar-se d’acord amb tots els carrers.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram