El Pícnic per la República, a dins de l’estació de Sants. Foto: Guillem Roset / ACN

Sants, i principalment la seva estació, es va convertir entre diumenge i dimarts en un dels epicentres de les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem contra els líders polítics i civils de l’independentisme durant la tardor del 2017.

La primera protesta va ser la concentració organitzada dissabte, dos dies abans de la sentència, sota el nom de Pícnic per la República al vestíbul de l’estació. Unes 300 persones es van concentrar de bon matí dins l’estació com a protesta davant la imminent sentència amb pancartes, cridant lemes com ‘Llibertat, presos polítics’ i cantant L’estaca. Els Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional van desallotjar d’un en un els manifestants –alguns arrossegant-los o en braços- per la porta principal del recinte. Un cordó de seguretat de la Policia Nacional –amb una vintena d’agents– només deixava accedir a l’estació els viatgers amb bitllets d’AVE. Els concentrats pel Pícnic per la República també van cridar consignes com ara ‘Buch dimissió’, ‘Demà tornarem’ o ‘Ho tornarem a fer’. Acabada la protesta, el Pícnic per la República va continuar per l’avinguda Tarragona en direcció a la plaça d’Espanya.

El ‘Demà tornarem’ va ser del tot cert i l’estació de Sants va ser l’endemà un dels punts calents de la ciutat. Amb la sentència acabada d’anunciar, molta gent s’hi va dirigir al cap de poques hores per anar cap a l’aeroport del Prat, tal com es va demanar des de la plataforma Tsunami Democràtic.

Això, però, va provocar que els Mossos d’Esquadra restringissin l’accés. La mateixa policia va informar que hi havia accessos tancats i a la porta principal era ben visible l’ampli desplegament d’agents. Finalment, el servei de transport cap a l’aeroport en tren i metro es va aturar a petició de la policia catalana.

PARAL·LEL I PLAÇA ESPANYA
Per últim, ahir una manifestació formada per unes 400 persones que va començar al Paral·lel, i que també va passar per la plaça Espanya, va acabar tallant la Gran Via. Molts dels manifestants eren de l’Institut del Teatre. Van començar unes 150 persones des de l’estació del metro del Poble-sec i s’hi va anar afegint gent.