Un detall del guarnit que va guanyar el concurs l'any passat. Foto: Districte

Després que l’any passat la Festa Major es veiés tocada pels atemptats terroristes de la Rambla i de Cambrils, Sants vol demostrar que, aquest 2018, té més ganes de festa que mai. Així, a partir del dia 18 i durant nou dies, els carrers es posaran guapos, exhibiran la feina que les comissions han fet durant els últims 365 dies i cridaran, amb la veu més alta que puguin, que la Festa Major torna a ser aquí.

La celebració, que de mica en mica s’acosta cap al bicentenari, resisteix el pas del temps. I és que malgrat que un any més cal lamentar un decreixement en el nombre de carrers que hi participaran (seran 14), l’esperit serà el de les grans ocasions. La festa ha sobreviscut als moments foscos, com el franquisme, quan va deixar de celebrar-se, i és un patrimoni valuós que els més grans han llegat i que els joves han d’aconseguir mantenir viu.

Així, el cor del barri, la plaça de Sants, serà l’escenari escollit per començar el calendari festiu. Des d’allà es posarà en marxa la tradicional cercavila que s’encarregarà d’avisar els despistats (si és que en queda algun) que comença la festa. Una estona més tard, el ball de gegants ja farà que el focus es traslladi al parc de l’Espanya Industrial, des d’on també es llegirà el pregó, que servirà per donar la benvinguda a aquesta setmana llarga de celebracions.

A partir d’aquí, com cada any, tocarà triar i remenar. La visita als carrers és obligatòria, però les possibilitats seran infinites: concerts musicals de tots els gèneres, mostres de la cultura popular del barri, activitats infantils, exposicions, rutes històriques…

Sants tornarà a convertir-se en el punt on convergeixen totes les mirades. Veïns, gent de la resta de la ciutat o del país, visitants i turistes compartiran plegats els dies més especials de l’any. El barri té més ganes de festa que mai. Que comenci.

 

La inclusió, protagonista:
una Festa Major per a tothom

Com sempre, la Federació i totes les entitats que col·laboren en la festa no volen que ningú se la perdi, que sigui una Festa Major per a tothom. Per això, donant continuitat al que ja s’ha fet durant les edicions més recents, molts dels actes unitaris del calendari estaran audiodescrits o adaptats per als veïns i els visitants que tinguin discapacitats visuals o auditives.

El pregó, el dia 18 a les vuit del vespre, serà la primera d’aquestes cites que tindrà un intèrpret en llengua de signes i que també estarà adaptat per a les persones que tinguin discapacitat auditiva.

Tres dies més tard, a les cinc de la tarda del dimarts 21, es farà l’habitual visita audiodescrita per a persones amb dificultats de visió (cal fer la inscripció a SUBTIL, l’associació que l’organitza), mentre que el mateix dia les persones amb mobilitat reduïda també podran gaudir de la Ruta històrica per Sants. Aquesta darrera proposta, una de les més demandades en totes les edicions, també es farà el dimecres, el dijous i el divendres de la festa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram