La plaça Sant Jaume va acollir el 7 de juny una manifestació contra el racisme. Foto: Mar Vila / ACN

Els casos de discriminació que es van viure a Barcelona durant el 2019 porten el segell del racisme i LGTBI-fòbia. Aquesta és la principal conclusió que es pot extreure de l’informe de l’Observatori de les Discriminacions a la ciutat que fa referència l’any passat i que es va publicar a finals de maig.

Així doncs, tal com es pot apreciar a l’informe, es van registrar un total de 411 casos de discriminació al llarg del 2019, una xifra molt superior als del 2018, quan la xifra va ser de 265. Cal apuntar que aquest augment es deu, en part, a la incorporació de més entitats que es dediquen a recollir casos.

D’aquests 411, el 33% són per racisme i un 25% per LGTBI-fòbia. És a dir, si se sumen, sobrepassen la meitat dels casos. A banda, tots dos van augmentar respecte del 2018, ja que les discriminacions racistes van passar de 105 a 148 casos i les d’LGTBI-fòbia de 61 a 114 casos. En el tercer lloc hi ha les discriminacions patides per les persones discapacitades, que són l’11% total.

“RACISME ESTRUCTURAL”
La publicació de l’informe coincideix amb un moment on el debat sobre el racisme és més present que mai, tal com es va poder comprovar el 7 de juny a la plaça Sant Jaume, on unes 3.000 persones es van manifestar en memòria de George Floyd, mort el 25 de maig a Minneapolis víctima de la violència policial.

Alícia Rodríguez, coordinadora del Servei d’Atenció i Denúncia de SOS Racisme, afirma que “el racisme està molt arrelat, és un problema estructural i forma part de la visió sobre la qual construïm la societat”. Rodríguez posa d’exemple el cas dels cossos de seguretat: “En els més de 25 anys de SOS Racisme, els cossos de seguretat han liderat sempre els casos de discriminacions racistes, amb l’excepció d’aquests dos últims anys, que ho han estat els casos entre particulars”.

Des de l’Observatori Contra l’Homofòbia, per la seva banda, el seu coordinador tècnic, Cristian Carrer, afirma que l’augment dels casos de discriminació per LGTBI-fòbia “és preocupant perquè gairebé es dupliquen”, però al mateix temps també destaca que “cada vegada hi ha més recursos per denunciar aquestes situacions”. Sobre el debat de si ara hi ha més casos o simplement és que es denuncien més, Carrer creu que “és difícil de dir”. Tot i això, remarca que el nivell de tolerància de la societat ha millorat respecte de dècades anteriors, al mateix temps que insisteix que hi ha molta feina pendent per fer. “L’educació és essencial, i això necessita temps, però també han de canviar coses, per exemple al sistema judicial”, afirma. Per últim, destaca el nou protocol per combatre l’LGTBI-fòbia que l’Ajuntament va aprovar a mitjans de maig.

DISCRIMINACIONS PEL CATALÀ
Una de les discriminacions que van experimentar un augment més gran entre el 2018 i el 2019 va ser la lingüística, que va passar de 7 a 45 casos, cosa que vol dir que representa el 10% dels casos que recull l’informe. Des de la Plataforma per la Llengua alerten de l’augment de la “vulneració dels drets lingüístics” que mostra l’informe i considera que no són “fets aïllats”. Al mateix temps afegeixen que hi ha “actituds hostils a l’ús del català en serveis a la ciutadania, tant per part de privats com públics”.

PER DISTRICTES
Un altre aspecte destacable de l’estudi és la divisió per districtes de les discriminacions. Ciutat Vella se situa al capdavant de la llista amb un 19% dels casos, mentre que el segon és l’Eixample (11,4%) i el tercer, a molt poca distància, Sants-Montjuïc (10,9%). Tot i això, cal remarcar que en el 24% dels casos no es va especificar el districte.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram