gent al carrer

Respirar un aire contaminat afecta la salut. Foto: Àlex Recolons/ACN

La contaminació de l’aire és un problema que costa de veure i, per tant, és difícil ser conscient de les seves conseqüències. Però la realitat és que la contaminació de l’aire mata. En concret, a Barcelona i la seva metròpoli provoca 3.500 morts prematures i 1.800 ingressos hospitalaris per causes cardiorespiratòries a l’any, segons l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).

De fet, aquesta zona és la sisena d’Europa on es produeixen més morts causades per les partícules de diòxid de nitrogen (NO2) i la número 157 pel que fa a morts atribuïbles a les partícules PM2,5. En ambdós casos és la segona regió amb més mortalitat de l’estat espanyol, tal com apunta una investigació de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

En un altre estudi, més recent, els investigadors de la mateixa organització han detallat què hi ha darrere d’aquestes emissions que resulten mortals. En aquest sentit, han observat que la causa principal de les morts provocades per partícules de diòxid de nitrogen (les que més maten a la metròpoli) és el trànsit. En el cas de la conurbació de Barcelona, el transport contribueix en un 48% a la mortalitat associada a l’NO2. Per darrere hi ha els vaixells (16,5%) i la indústria (15%).

D’altra banda, la recerca diu que, en les més de 850 ciutats estudiades, “la font que més contribueix a la mortalitat associada a partícules PM2,5 són les emissions generades pels habitatges”. I l’àrea metropolitana de Barcelona no n’és una excepció.