Els sanitaris alerten que la pandèmia ha fet baixar la detecció dels càncers. Foto: Francisco Àvia / Hospital Clínic

Una quarantena de professionals sanitaris dels hospitals Vall d’Hebron, Clínic, Mar i Sant Pau i de la Primària han signat una carta conjunta per fer una crida a la “prudència” i al “màxim rigor col·lectiu” davant una possible tercera onada del coronavirus, especialment veient el que pot passar aquests dies de Nadal.

Els professionals, la majoria dels quals no estan relacionats directament amb la covid-19, alerten sobretot dels “danys sanitaris col·laterals” del coronavirus i relacionats amb les altres malalties. Per exemple, destaquen que enguany s’han diagnosticat un 15% menys de càncers i s’ha atès un 40% menys de primeres visites de persones amb problemes de salut mental, en comparació amb l’any passat.

Els signants de la carta assenyalen que escoltar cada dia les dades de la covid-19, sobretot del nombre de defuncions, pot fer perdre la perspectiva, però subratllen que en la segona onada és com si s’hagués estavellat a l’estat espanyol cada dia un avió. “El nombre d’avions que s’estavellaran en els pròxims mesos dependrà del que fem en les pròximes setmanes i en les festes de Nadal”, afegeixen.

Al mateix temps, parlen d’un repte “extremadament important”, com és el d’afrontar la tercera onada amb la “màxima seguretat sanitària” per a la societat i demanen prendre’s “molt seriosament les recomanacions epidemiològiques i sanitàries que siguin més apropiades”.