Cuidem Montjuïc

Una acció de Cuidem Montjuïc. Foto cedida

Hi ha vegades que no fa falta tenir molts diners o comptar amb un exèrcit de persones per fer grans coses que millorin un barri. A vegades només fa falta tenir voluntat, atrevir-se a marcar la diferència i, sobretot, creure en la capacitat de canvi de les persones. Un clar exemple d’aquest poder és Cuidem Montjuïc, una iniciativa impulsada per quatre veïnes del Poble-sec i que consisteix a netejar els voltants del Camp de Futbol de la Satalia. Avui dia, ja han aconseguit, amb l’ajuda de fins a 60 voluntaris, recollir més d’una tona de brossa que mai hauria d’haver estat a la muntanya de Montjuïc.

Aquesta fita la comparteix una de les impulsores de l’acció, Chiara Pasotti. També recorda que els seus inicis es remunten al març passat, quan va tenir lloc la primera de les cinc “neteges” fetes fins ara. “Tot va començar perquè vam veure que hi havia un problema de brutícia i incivisme a la muntanya. No és suficient amb la feina dels serveis de neteja de l’Ajuntament, també cal concenciar millor a la gent”, indica Pasotti.

Amb la feina que fan tots els participants de la iniciativa, embrutant-se els guants de brossa o carregant bosses per Montjuïc, Pasotti diu que volen sensibilitzar la gent que veu la brutícia. Però això no és tot. “Als voluntaris també els hi traslladem que és clau reduir el consum, que es tradueix amb menys brutícia”, conclou.

Mercat d’intercanvis

La idea de Pasotti de reduir el consum es veu reflectida en una altra iniciativa solidària del barri: el Mercat d’Intercanvi Trocasec. Una de les quatre organitzadores de l’activitat, Tamara Sancho, assenyala que tot i que la pandèmia les va obligar fa mesos a fer un mercat més petit, han aconseguit mantenir-lo muntant cada divendres dues taules al pati de la Biblioteca Francesc Boix.

Mercat intercanvi

El Mercat d’Intercanvi Trocasec abans de la pandèmia. Foto: @Twitter (@CooperaSec)

L’acció no només fa que tot el qui vulgui pugui donar, recollir o intercanviar roba, llibres, plantes o altres objectes, també que part de la roba d’hivern recaptada va destinada al Gimnàs Social Sant Pau. “El darrer divendres vam omplir dos carros de supermercat”, recorda Sancho orgullosa.

Més enllà d’ajudar persones sense llar a passar menys fred, el mercat també dona l’opció de fer lligams, la qual cosa és sobretot important per qui està més sol. “Hi ha una dona de 74 anys, la María Luisa, que està al peu del canó cada divendres ordenant els objectes de les taules. Viu sola i aquí està acompanyada i cuidada”, sentencia.

La carta als Reis

D’altra banda, la campanya Nadal Solidari al Poble-sec, organitzada per la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec i altres entitats, s’assegura que arribi el més necessari a veïns del barri: aliments, productes d’higiene i material escolar. Tal com afirma el president de la Coordinadora d’Entitats, Antoni Reig, des del 29 de novembre fins al 14 de desembre s’han repartit cada setmana, a través de donacions, aliments i productes de neteja al voltant de 1.000 veïns. “Respecte d’abans de la pandèmia, s’ha doblat el nombre de persones que ajudem. Hi ha molta gent que ha caigut en la precarietat”, lamenta.

D’altra banda, cal tenir en compte que hi ha una altra cara de la iniciativa que dona més sentit al nom la campanya Nadal Solidari. Segons Reig, durant aquests dies també es recapten joguines per donar el dia de Reis a infants d’unes 300 famílies vulnerables. Abans, però, el 4 gener, els nens entregaran les seves cartes a una patge, que es diu Estel. Probablement, a la majoria no l’hi arribaran tots els regals demanats, però haurà pogut protagonitzar una acció que, per molt ficticis que siguin els seus destinataris, omple d’il·lusió Nadal: escriure la carta els Reis d’Orient.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram