Acord ocupació qualitat

Foto: Laura Soriano

L’Ajuntament de Barcelona i una seixantena d’entitats i organitzacions de la ciutat que treballen per a l’ocupació han signat l’Acord de Barcelona per l’Ocupació de Qualitat 2021-2030. L’objectiu és reduir les desigualtats del mercat de treball amb contractes de qualitat, generació d’oportunitats i més estabilitat en l’àmbit laboral. L’anterior estratègia per a l’ocupació va acabar l’any 2020, i el 2021 ha estat centrat en les mesures urgents per fer front a les conseqüències de la pandèmia, on s’han desplegat programes, recursos i serveis, alguns dels quals continuen vigents a través de Barcelona Activa.

L’Acord s’ha assolit amb 60 entitats i organitzacions –el nombre màxim de participants fins ara–: administracions, agents econòmics i socials i entitats del tercer sector. Tots els agents signants en són per primera vegada corresponsables i han adquirit el compromís de fer possible la consecució dels objectius i la millora del mercat laboral durant aquesta pròxima dècada.

Es tracta, doncs, d’un espai de cocreació de les polítiques d’ocupació a Barcelona que té com a reptes l’atur de llarga durada, l’atur juvenil i les desigualtats educatives, la temporalitat, la precarietat i les bretxes salarials per qüestions de gènere o territorialitat, les condicions laborals i l’avaluació de les polítiques d’ocupació, entre altres. L’objectiu és generar llocs de treball de qualitat, de manera inclusiva, sense deixar ningú enrere, especialment els col·lectius més vulnerables, i fer-ho de manera sostenible.

Les línies estratègiques també tenen més sinergies i interaccions amb les empreses, “perquè les mesures ocupacionals han d’anar acompanyades del foment de la competitivitat empresarial”, detallen des de Barcelona Activa. Dins de les accions previstes s’inclouen les activitats en règim d’autònom, les emprenedores i l’impuls de la generació de perfils laborals híbrids, passant per un paper transformador de les empreses en matèria de qualitat de l’ocupació.

El grup promotor de l’Acord, format per l’Ajuntament i les entitats, té com a objectiu que la ciutadania estigui més preparada per fer front als reptes actuals, com ara amb la formació tecnicoprofessional adaptada a les necessitats de les empreses, el valor dels oficis, les oportunitats de la diversificació de l’economia –tant en sectors tradicionals i madurs com en emergents– i l’impuls de processos d’acreditacions de competències.

El decàleg

El nou Acord compta també amb el Decàleg de l’Ocupació de Qualitat a Barcelona, que posa les bases per traçar noves polítiques i executar-les en el marc de la col·laboració publicoprivada. Entre els 10 punts del Decàleg [veure infografia] hi ha l’estabilitat laboral, els salaris mínims adequats, les jornades laborals pertinents, la formació i capacitació continuades i l’organització del treball i la conciliació de les vides laboral, familiar i personal.

Decàleg ocupació qualitat

Joves i sèniors

Per aplicar les polítiques de l’Acord, des de l’Ajuntament de Barcelona s’han dissenyat plans d’acció bianuals. El primer, que engloba els anys 2022 i 2023, té com a reptes destacats la reducció de l’atur de llarga durada i de l’atur juvenil.

És en aquests dos àmbits –joves i sèniors– en els quals, segons la subdirectora executiva d’Ocupació de Barcelona Activa, Àfrica Cardona, s’ha detectat que la feina de l’administració pot ser més útil en aquests moments, ja que en altres àmbits ja hi ha altres actors treballant-hi. “Hem de ser eficients, evitar duplicitats i veure els buits que hi ha. En el nostre cas, ara ens toca centrar-nos en els sèniors i en els joves. En aquest sentit, estem dissenyant un sistema integral d’acompanyament en la inserció i nous serveis per a joves”, detalla Cardona.

Altres temes que recull el nou Acord són la bretxa de gènere, els índexs ocupacionals, la conciliació i organització del temps a les empreses i les condicions de treball i salut de les persones treballadores. Per abordar aquestes qüestions s’organitzaran diverses taules, com per exemple una d’ocupació inclusiva, una d’atur juvenil i una altra de formació i educació, amb la participació d’experts, fundacions i socis de l’Acord. I és que aquesta és, precisament i en paraules de Cardona, la gran potencialitat d’aquest pacte: “Esdevenir, des del minut zero de la seva redacció, un espai de coordinació per garantir uns millors resultats globals per a necessitats molt diverses”.

 

Busques feina? No et perdis aquests recursos

Punts d’informació per a l’orientació i la recerca de feina

Atenció individual i personalitzada, de manera presencial en 8 punts de la ciutat o telefònica, sobre tots els recursos que estan disponibles per a l’orientació i la recerca de feina a Barcelona Activa i a la ciutat.

El punt d’informació dona a conèixer els serveis de Barcelona Activa que millor resposta puguin donar a la persona interessada, i concreta una cita, virtual o presencial, amb el servei en qüestió.

Servei d’orientació professional

Assessorament –presencial i telemàtic– per a l’orientació professional i la recerca de feina.

Adreçat a persones en procés de recerca de feina o reorientació professional per definir una estratègia d’acord amb la realitat del mercat de treball.

L’equip tècnic de Barcelona Activa dona suport per planificar correctament el pla d’acció i recomana aquells recursos i serveis complementaris disponibles a la ciutat.

Per a persones que requereixen un acompanyament més gran, s’assigna un tutor o tutora de referència per definir i implementar el pla d’acció.

Espais de recerca de feina

Espais de lliure accés on trobar ofertes de feina, adaptar el teu currículum i preparar processos de selecció amb el suport individualitzat de professionals de l’orientació i de la recerca de feina.

El servei proposa fer la recerca de manera autònoma, compartint un espai on l’equip d’orientadors i orientadores pot donar resposta a consultes puntuals.

En cas necessari, també s’atén individualment amb un tutor o tutora de referència.

Els espais estan equipats amb els recursos necessaris per dur a terme aquest procés: ordinadors connectats a Internet, impressores, telèfon i accés a les ofertes de la Plataforma Empresa Ocupació de Barcelona Activa i altres canals.

Programa Barcelona Treball

Activitats de curta durada per fixar un objectiu professional, conèixer les oportunitats del mercat de treball explicades de primera mà per experts i expertes de cadascun dels sectors, millorar la cerca de feina i crear la teva millor candidatura o desenvolupar les competències més valorades per les empreses, com la comunicació, l’organització i planificació, el treball en equip o el networking.

Les activitats es duen a terme en format presencial i en streaming (aula virtual). L’oferta es pot consultar aquí.

També hi ha disponible un catàleg d’activitats online per dur a terme la formació segons el ritme i la disponibilitat de cada persona. Consulta l’oferta d’activitats aquí.

Marketplaces

Espais de trobada entre persones candidates a una oferta de feina i empreses amb vacants mitjançant entrevistes breus i dinàmiques de networking (cal donar d’alta el CV a la Plataforma Empresa Ocupació). També es pot aplicar directament a les ofertes de feina aquí.

Cibernàrium

Recursos pràctics per millorar les competències digitals més demandades per les empreses i eines per desenvolupar-te de manera avantatjosa en els entorns virtuals.

Consulta tota l’oferta TIC del Cibernàrium de Barcelona Activa aquí.

Formació professionalitzadora

Accions de formació de curta durada per adquirir nous coneixements, tècniques i eines per ampliar les sortides professionals i cursos de formació de llarga durada per a certificats de competències homologats en els sectors estratègics. Consulta l’oferta aquí.

Contactar Barcelona Activa

 

Contingut elaborat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram