El càncer de pròstata és el més freqüent entre la població masculina i el tercer en mortalitat, segons dades de l’Observatori de l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC). No obstant això, només la meitat dels homes més grans de 50 anys fan una revisió urològica anual, tal com recomana l’Associació Espanyola d’Urologia. Dificultat per orinar, degoteig postmiccional i buidatge incomplet són alguns dels símptomes que porten els homes a anar a la consulta de l’uròleg, encara que els tumors de pròstata sovint es desenvolupen asimptomàticament.

El diagnòstic precoç i la localització precisa del tumor són factors clau per establir l’opció terapèutica més adequada en cada cas, així com per augmentar els nivells de supervivència i minimitzar els efectes secundaris dels tractaments més invasius, que poden conduir a la impotència o a la incontinència.

«Aspirem a aplicar la precisió diagnòstica i terapèutica del càncer de mama al càncer de pròstata», explica l’uròleg Emilio López Alcina, que lidera la unitat multidisciplinària de pròstata de la xarxa de Clíniques Biomèdiques Ascires, la qual planteja un enfocament totalment innovador de la malaltia. «Tots dos càncers tenen característiques comunes: es poden sentir i estan relacionats amb alteracions hormonals. No obstant això, mentre que s’ha aconseguit una alta precisió diagnòstica en el càncer de mama, i les mastectomies només es realitzen en casos aïllats, en el de pròstata ens seguim guiant per biòpsies cegues i apliquem tractaments radicals».

Un nou abordatge i biomarcadors avançats per al diagnòstic precoç i precís del càncer prostàtic, que afecta un de cada sis homes

OBJECTIU: MAXIMITZAR LA VIDA PLENA
Diagnòstic precoç per la vida plena del pacient durant el màxim temps possible. Aquest és l’objectiu amb el qual Cetir Ascires treballa i ho fa amb les últimes tècniques d’Imatge que permeten oferir un tractament dirigit a lesions específiques, en lloc de procedir a la cirurgia prostàtica innecessària. Un aspecte clau quan es considera que els efectes secundaris de l’extirpació de la pròstata poden donar lloc a una disminució significativa de la qualitat de vida: entre el 50% i el 70% dels pacients patiran disfunció erèctil o impotència i un 10% patirà incontinència.

En la recerca per maximitzar la qualitat de vida del pacient, Cetir Ascires va adquirir el 2018 la tecnologia PET/RM, pionera al nostre país i present al centre Viladomat de Barcelona. Aquest equip híbrid integra les dues eines diagnòstiques més potents per detectar a temps l’extensió tumoral: la Tomografia d’Emissió de Positrons (PET) i la Ressonància Magnètica d’Alt Camp (RM). Una combinació que permet observar tant la forma d’un òrgan com la seva funció, convertint-lo en una opció avantatjosa per diagnosticar i planificar tractaments personalitzats.

BIOMARCADORS MÉS PRECISOS
El PSA és la prova més estesa per al càncer de pròstata, però hi ha casos en què l’anàlisi d’aquest biomarcador de sang esdevé insuficient: «Cetir Ascires està introduint nous biomarcadors d’Imatge i Genètica, que proporcionen una major precisió diagnòstica i ens ajuden a superar les deficiències del PSA», diu el Dr. García Garzón, metge de Cetir.

Un clar exemple d’això és el PSMA, el biomarcador d’imatge més específic per al càncer de pròstata, que actua directament sobre el PSA de manera que evita captar altres tumors que poden conduir a confusió. D’altra banda, també té una major sensibilitat, per la qual cosa permet observar més lesions; en paraules del metge: «Aquesta sensibilitat, juntament amb les possibilitats del PET/RM, fa que l’eficàcia diagnòstica sigui màxima».

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram