Un moment de la protesta del 8 d’octubre. Foto: Grup Habitatge Sants

Els pisos rusc del carrer de la Constitució (la Bordeta), que promou l’empresa Haibu 4.0, segueixen en el focus de la polèmica. El 8 d’octubre membres del Grup d’Habitatge de Sants van ocupar i precintar de forma simbòlica el local per mostrar el seu rebuig al projecte.

El grup d’activistes van ocupar l’edifici després de trobar-lo amb la persiana pujada quan van arribar. També van penjar, a l’exterior, una pancarta on es podia llegir “Fora pisos rusc!” i l’etiqueta #NoSomAbelles. De seguida va aparèixer un dels caps visibles de l’empresa, Marc Oliver. Oliver i els manifestants van començar a mantenir un intercanvi d’impressions. Des del Grup d’Habitatge de Sants van acusar-lo de beneficiar-se econòmicament de les dificultats de molta gent per tenir un habitatge digne, mentre que Oliver es va defensar dient que per 200 euros hi haurà gent que tindrà un lloc on viure “amb aigua, electricitat i wifi inclosos”.

Després de la conversa, des del Grup d’Habitatge de Sants van cridar diferents consignes contra el projecte, com ara “fora del barri, especuladors”. Per últim, van exigir a l’Ajuntament que “actuï amb la mateixa contundència que parla i precinti definitivament aquest cínic insult a la situació del nostre barri”. Per la seva banda, Oliver, en declaracions a Línia Sants, explica que ha interposat una denúncia als Mossos d’Esquadra perquè, diu, els integrants de la protesta “es van endur material i van fer destrosses”.

Enmig d’aquesta polèmica, les obres dels pisos rusc estan aturades pels problemes amb les llicències que l’empresa ha tingut. Oliver, però, seguint l’estratègia de fets consumats que caracteritza Haibu, explica que finalment només demanaran la llicència perquè el local del carrer Constitució sigui un espai expositiu però que, un cop hagi complert aquesta funció, hi faran entrar la gent a viure. En paral·lel, afegeix que de forma imminent començaran les obres de nous pisos rusc en un edifici del centre de la ciutat. “Seran més grans per no tenir problemes amb les llicències”, aclareix.

EL LLOGUER FRENA
Seguint amb la qüestió de l’habitatge, el mercat de lloguer a Sants-Montjuïc ha començat a donar una treva. I és que les noves dades sobre el preu del lloguer proporcionades per la Generalitat, que fan referència al segon trimestre d’aquest any, mostren com al districte els preus es van mantenir –van augmentar de forma simbòlica un euro– respecte del primer semestre de l’any. Feia quatre anys i mig que els preus pujaven.

Així doncs, les xifres mostren com el preu mitjà del lloguer al districte durant el segon trimestre d’aquest any era de 786 euros, mentre que en el primer trimestre el preu mitjà se situava en els 785 euros. A la resta de districtes de la ciutat, amb l’excepció de les Corts ­–hi ha un descens de 50 euros– i a Horta-Guinardó –els preus es mantenen– el cost del lloguer ha seguit augmentat.

 

Acabat el primer
bloc cooperatiu

Ja s’han acabat les obres de l’edifici promogut per la cooperativa La Borda, al barri de la Bordeta, que és el primer bloc cooperatiu que s’ha fet en un solar municipal cedit en dret de superfície. A l’edifici, que està pràcticament tot fet de fusta, s’hi podrà entrar a viure el mes de desembre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram