Les sis dones que impulsen el projecte en un local del carrer Cerdanyola de Sants que ara hauran de reformar. Foto: Periferia Cimarronas

Un teatre, una botiga, una galeria d’art i una cafeteria afrofriendly. Tot això es podrà trobar d’aquí a no gaires mesos al local de la cooperativa Periferia Cimarronas, un projecte impulsat per diferents membres de la comunitat afrodescendent que s’ha instal·lat al carrer de Cerdanyola de Sants. Segons expliquen, aquest espai neix de la necessitat de la comunitat afrodescendent de tenir un punt de trobada on “decidir les regles del joc, sempre des de la inclusivitat”.

Darrere d’aquesta ambiciosa iniciativa hi ha la Silvia Albert, activista, actriu i directora de la companyia ‘No es país para negras’; Elizabeth Montero, il·lustradora de ‘La flor del tamarindo’; Karel Mena, gestora cultural; Vicenta Ndongo, actriu i docent; Sally Fenaux i Damián Sainz Edwards, cineastes de Black Seed Films i el Sindicat de Manters, que gestionarà la cafeteria.

L’indret escollit forma part del seu ADN. “Des que vam començar a mirar locals sabia que havia de ser en un barri perifèric”, explica Albert. Tot i que Sants no és ben bé la perifèria, tampoc és el centre, un espai del qual fugen. “Tenim ambició i volem fer una proposta cultural important perquè la gent vulgui desplaçar-se. No tot ha d’estar al centre”, assegura l’actriu, que també valora positivament el fet que Sants tingui un dels teixits cooperatius més importants de la ciutat.

CULTURA I NORMALITAT
Tot i que cada element de la cooperativa tindrà el mateix pes, el teatre és la gran aposta de Periferias Cimarronas. Aquesta serà la primera sala “afrocentrada i afrofeminista” de la ciutat, que té l’objectiu d’entrar dins del seu circuit d’espais culturals i remoure la consciència del públic per avançar cap a una veritable transformació social.

“Volem posar propostes arriscades sobre l’escenari; propostes antiracistes, cossos negres, dones o homes gitanos… Tot això sense haver de fer teatre social, que és l’espai que ens han deixat. Nosaltres només volem fer teatre”, apunta Albert per afegir que “sembla que hi ha papers que no puguem fer mai, però quan això canviï, i sigui normal, hi haurà una veritable transformació social”.

En aquest sentit, l’actriu creu que encara queda camí per fer en la lluita contra el racisme i la inclusió de la comunitat afrodescendent. “Hi ha diverses realitats dins del col·lectiu. Des de les persones migrades, que viuen situacions precàries, fins als que ja hem nascut aquí o tenim un DNI però que encara ens sentim menystinguts i patim actituds racistes per una part important de la societat, les administracions o del mercat de treball”, assegura.

CROWDFUNDING
Per poder tirar endavant, però, es troben immerses en un procés de crowdfunding a través de la plataforma Goteo, on volen recaptar els diners amb els quals cobrir la inversió que suposa la reforma del local.

La cooperativa va establir un mínim de 3.500 euros i un màxim de 20.500, quantitat òptima per poder desenvolupar tot el projecte. Ara, però, quan falten 19 dies per tancar el procés, porten 4.200 euros. “Avança lent, però avança”, explica Albert.

Les Cimarronas volien obrir el local a principis d’aquest estiu, tot coincidint amb el Festival Grec d’enguany que, com a aposta, ha inspirat en el continent africà bona part de la seva programació. “Com que ja no hi arribem, hem decidit obrir de cara a la tardor, tot coincidint amb el ‘Catalunya Aixeca el Teló’”, diu l’actriu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram