El barraquisme va ser molt extens a Montjuïc. Foto: Twitter (@xavifar)

L’antic camp de softbol, al peu de l’accés al Jardí Botànic, serà l’escenari aquest diumenge d’una trobada de veïns que van viure als barris de barraques d’aquesta muntanya i d’altres punts de la ciutat. La jornada s’organitza amb motiu del 50è aniversari del trasllat més nombrós que es va fer entre 1967 i 1968 als barris de nova creació.

L’acte arrencarà a les 10 del matí amb l’arribada dels participants. Una hora més tard hi haurà l’actuació de la banda La Joia de Montjuïc, que deixarà pas als parlaments institucionals a càrrec dels representants de Barcelona, Badalona, el Prat i Sant Boi de Llobregat i dels mateixos veïns. Abans del dinar popular serà el torn de diferents grups de ball, una visita guiada al Jardí Botànic, la projecció del documental ‘Será tu tierra’ i l’actuació de la coral de la Joia de Montjuïc. A la tarda, un cop fet el dinar popular, hi haurà l’actuació del grup de teatre Katalaska de Badalona i dels grups de ball de la Casa de Cadis de Sant Boi i de hip-hop de l’Associació de Veïns del barri de Sant Cosme de Santa Coloma de Gramenet.

30.000 VEÏNS
A Montjuïc el fenomen del barraquisme va arribar a tenir unes dimensions enormes. Segons un cens de 1957, a la muntanya hi van arribar a haver-hi 30.000 veïns en més de 6.000 barraques. Va ser l’assentament de barraques més gran de Barcelona i funcionava com un poble al marge de la ciutat: hi havia carrers, bars, horts, botigues…

Les barraques de Montjuïc es van començar a enderrocar a partir dels anys 60 i la gran majoria van desaparèixer entre 1972 i 1973.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram