Ja s’han injectat més del 90% de dosis rebudes des de l’inici del procés de vacunació. Foto: Anna Ferràs / ACN

El ritme de vacunació ja ha agafat velocitat de creuer. Des de la primera dosi que es va injectar a una dona resident en un geriàtric de l’Hospitalet fins avui, el sistema de salut pública català ja ha posat més de 8 milions de dosis. Una fita que, com remarca la secretària de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, s’ha pogut aconseguir “gràcies a l’esforç i el treball ingent” de tots els professionals i treballadors que estan implicats en el procés de vacunació.

Això fa referència des de les infermeres encarregades de posar les injeccions fins als responsables d’administració i d’informàtica que s’encarreguen que tot el sistema rutlli i flueixi en tot moment, o els de logística i transport, que s’encarreguen de portar totes les dosis de vacuna necessàries a tots els punts de vacunació del país perquè tothom pugui rebre la seva dosi quan i on toca.

Un engranatge ben greixat que ha permès que, fins ara, ja s’hagin administrat més del 90% de dosis de les diferents vacunes comprades per les institucions europees i entregades per l’Estat, que és el responsable de repartir-les per tot el territori.

Adaptar-se a la situació

El procés de vacunació funciona correctament i un dels motius és que s’adapta a les necessitats que hi ha en cada moment. Per exemple, a principis d’estiu es va obrir la vacunació als menors de 30 anys, cobrint totes les edats a partir dels majors de 16.

Salut i Acció Exterior han posat en marxa el sistema per vacunar els residents a l’estranger

Això va fer que el sistema apostés per prioritzar les primeres dosis perquè més ciutadans i ciutadanes tinguessin la primera fase de la protecció que proporciona la vacuna. Aquesta aposta va permetre que, a mitjans de juliol, un terç de la població d’entre 20 i 39 anys hagués rebut la primera dosi. Com a mínim, un de cada tres joves ja tenia una injecció posada, incrementant la protecció d’aquest col·lectiu.

En canvi, des de llavors s’ha prioritzat la injecció de segones dosi entre els majors de 30 anys, per finalitzar el seu procés de vacunació i garantir la seva immunització durant l’estiu.
Per altra banda, per exemple, també s’ha apostat per impulsar la vacunació dels monitors i monitores de lleure infantil i juvenil d’estiu, un dels sectors més exposats per la interacció i el contacte directe amb els infants. D’aquesta manera, s’ha seguit l’aposta que es va fer en el seu moment amb la vacunació dels mestres i professors, inclosos en els diferents col·lectius de risc.

Vacunació internacional

El Departament de Salut i el d’Acció Exterior i Govern Obert també han posat en marxa el sistema per vacunar els catalans que viuen a l’exterior. Per fer-ho, els residents han d’estar inscrits al Registre de catalans a l’exterior i han de tenir la targeta sanitària individual. Un cop fet aquest pas, ja podran demanar cita per vacunar-se als diferents punts de vacunació que hi ha al país. Si es vacunen aquí, també hauran d’estar a Catalunya quan els toqui rebre la segona dosi per completar la pauta de vacunació al país.

La Unió Europea és una de les regions on la vacunació avança a més bon ritme. Més de la meitat de la població adulta ja ha rebut la pauta completa, siguin dues dosis o una si s’han punxat la Janssen. La xifra s’enfila per sobre del 67% si només es té en compte la primera dosi i, dins dels Estats membres, Espanya és un dels capdavanters, amb més d’un 61% de persones adultes amb la pauta completa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram