Una imatge de la protesta del 14 de març. Foto: Unió d’Associacions de Veïns

Més de 200 veïns del Poble-sec, convocats per la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec, es van manifestar el passat 14 de març per denunciar “la inseguretat” que, asseguren, pateix el barri des de fa de temps.

Sota el lema ‘Sec de solucions’, els veïns es van concentrar a l’inici del passeig de Montjuïc i es van dirigir cap al passeig Josep Carner. Un cop tallat aquest passeig van llegir un manifest per demanar que “els polítics prenguin consciència de la problemàtica que afecta el barri i bona part de Barcelona”. En el mateix manifest, els veïns van reivindicar el seu dret a “poder passejar tranquils pels carrers i parcs, a anar pel carrer i no trepitjar merdes ni olorar pixums”.

POLÈMICA PRÈVIA
La convocatòria de la manifestació havia provocat polèmica al barri uns dies abans, després que els organitzadors citessin la situació dels menors estrangers no acompanyats (Mena) com un dels problemes que afronta el barri –fa temps que menors estrangers dormen al mirador del Poble-sec–, al costat de “les agressions sexuals, l’incivisme i la inseguretat”. De fet, a principis de febrer els Mossos d’Esquadra van atribuir a un Mena les diferents agressions sexuals que van tenir lloc al barri a finals de l’any passat. La menció als Mena va provocar que des de la colla castellera dels Bandarres s’acusés la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec “d’estigmatitzar i criminalitzar” aquest col·lectiu de menors. A través d’un comunicat, que també van signar altres entitats i col·lectius, les entitats van reivindicar els carrers com “un espai de trobada, d’acollida i de coneixença entre tots” i van acusar la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec de tenir una “actitud racista”. També van mostrar la seva oposició a “una concepció de civisme punitiva i que només hi entén de càstigs”.

En declaracions a Línia Sants, el portaveu de la Unió d’Associacions de Veïns del Poble-sec, Sergi Gàzquez, afirma que el comunicat dels castellers “es va fer de forma totalment malintencionada”. Gàzquez afegeix que no tenen “la voluntat d’estigmatitzar ningú, només demanem solucions perquè fa molt que el barri està degradat”.