Un fotograma del vídeo ‘Lo que callamos’. Foto: ‘Lo que callamos’

Alumnes de secundària de l’institut santsenc Emperador Carles participen en un projecte de l’Assemblea de Cooperació per la Pau (ACPP) i Teleduca que té com a objectiu denunciar les actituds masclistes a les quals s’enfronten cada dia les alumnes.

El projecte es basa en la voluntat d’incentivar la integració des d’una perspectiva de gènere en la comunitat educativa de Sants. També es tira endavant al barri de la Trinitat Vella (Sant Andreu). L’eina per fer-ho és la producció de vídeos curts on els estudiants expressen la seva opinió i que, al mateix temps, també coneguin les causes i les conseqüències de les desigualtats per motius de gènere. Per aconseguir tot això el programa incideix de forma especial en diferents temàtiques sexistes, com ara la discriminació social de les dones, els rols de gènere i com es visibilitzen, la discriminació professional que pateixen les dones i, lògicament, l’assetjament i la violència masclista.

‘LO QUE CALLAMOS’
Un dels vídeos fets pels estudiants de tercer d’ESO de l’Emperador Carles ha estat batejat amb el nom de ‘Lo que callamos’. Els seus protagonistes mostren la realitat que els toca viure a les noies de la seva edat i aporten diferents idees i reivindicacions per qüestionar rols, relacions i reflexions sobre els gèneres. En les seves interpretacions, els alumnes representen actituds masclistes de la societat i envien missatges com aquest: “No es un piropo, se llama acoso callejero”.

ELS PROFESSORS
El professorat de l’institut també forma part del projecte, ja que un dels objectius és que aprenguin sobre comunicació i perspectiva de gènere per tal que puguin dissenyar correctament programes o classes per sensibilitzar sobre la problemàtica.