Dues de cada deu enquestades han patit violència masclista. Foto: Miquel Codolar / ACN

La pandèmia ha provocat que ser dona sigui encara més difícil que abans. Així ho manifesta l’enquesta ‘Barcelona amb mirades de dones: una ciutat feminista?’, feta per les entitats Àmbit Prevenció, Col·lectiu Punt 6 i Creación Positiva i resposta per 938 dones i persones no binàries entre el novembre i el desembre del 2020. Pel que fa a les violències masclistes al carrer, concretament, el 37% de les participants percep una major inseguretat que en la Barcelona d’abans de la pandèmia.

Els detonants d’aquesta sensació de perill són dispars segons el punt de vista. Més del 52% de les enquestades consideren que és la menor presència de gent a l’espai públic, el 26% ho vincula al tancament de comerços i altres establiments, el 20% a les restriccions horàries i el toc de queda i el 14% a la inferior afluència de veïns o persones conegudes al carrer.

Dues de cada deu han patit violència

Més enllà de les percepcions, algunes de les enquestades han patit violència en primera persona. Dues de cada deu assegura haver viscut alguna mena de violència masclista al carrer, com per exemple violència verbal (11%) i assetjament (7%). Aquesta realitat va en augment entre persones LGTBI: un 20% de les enquestades del col·lectiu han hagut d’aguantar agressions verbals i el 13% situacions d’assetjament.

Sobre l’agressor, la majoria va respondre que es tractava d’un home desconegut, mentre que en un 20% dels casos les enquestades van identificar violència per part dels cossos de seguretat, com ara la Guàrdia Urbana o els Mossos d’Esquadra. Respecte a les denúncies, el 65% de les participants de l’enquesta no va formular-ne cap. Entre les dones migrants, aquesta realitat és encara superior: un 70%.

Diferències entre districtes

Si s’observa la sensació de perill per edats, les dones i les persones no binàries de fins a 28 anys són les que més la perceben. Si es valora per districtes, on se sent menys seguretat és a Nou Barris i Ciutat Vella. Les diferències entre alguns districtes són molt grans. Mentre a Nou Barris el 74% de les enquestades van dir sentir-se més insegures que abans de la pandèmia, a Sarrià-Sant Gervasi això només passa al 30%.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram