Una imatge típica de les platges de Barcelona: gent practicant esport. Foto: Miquel Codolar / ACN

Una de les imatges que més s’ha estès en els últims anys a la ciutat, i especialment d’ençà de la pandèmia, és la dels grups de gent fent esport dirigit a l’espai públic. Ioga, fitness, running, altres activitats dirigides… Són només alguns exemples del que es pot trobar passejant pel front litoral o en zones com el Parc de la Ciutadella. La imatge, tot i que molt saludable, ha comportat en molts casos la saturació d’alguns espais públics, com ara les platges, també per l’espectacular creixement del vòlei platja. És per aquest motiu que l’Ajuntament està estudiant regular aquestes activitats, segons va explicar el regidor d’Esports, David Escudé, fa uns dies en una entrevista a Betevé. Segons fonts municipals consultades per aquesta publicació, de moment no hi ha res decidit, però la qüestió està al damunt la taula.

Tot i que cal veure com s’acaba de perfilar tot plegat, ja hi ha algunes decisions preses. En el cas de les platges, durant la temporada alta es regularà una franja horària per fer esport i el passat mes de maig també s’anunciava que la pràctica esportiva estaria limitada a espais senyalitzats de Sant Miquel, el Somorrostro, la Nova Icària i el Bogatell. Escudé defensava, en la seva intervenció al canal públic, que actualment hi ha “una privatització de l’espai públic” i que desconeix quantes d’aquestes formacions es fan de forma reglada, un altre tema que genera dubtes. “Creiem que s’ha de posar ordre, sobretot, per les persones que accedeixen a aquests serveis i pels professionals que sí que ho fan bé”, assegurava.

INTRUSISME
Anna Carmona és la cofundadora d’Air-Active, una empresa que ofereix serveis d’entrenament a grups i particulars a l’aire lliure i a espais tancats. Defensa que aquesta activitat s’ha de regularitzar perquè “hi ha molt intrusisme i moltes empreses i professionals que ho fan de forma no reglada”. “Això no és positiu perquè no dona professionalitat i, si ets autònom, has de rendir comptes”, afegeix. Una visió diferent és la que tenen a la plataforma Calizumos, que organitza activitats dirigides a l’aire lliure. “Hi ha problemes molt més greus a la ciutat que no s’estan intentant regular. Al final, la raó són sempre els calés i els interessos”, diuen.

Queda clar, doncs, que la possible regulació de l’esport no reglat a l’aire lliure obre el meló del debat sobre l’ús de l’espai públic. “Quan comencem a veure que es fa una explotació comercial de l’espai públic, què ens queda a la ciutadania?”, es pregunta Jordi Giró, president de l’Associació de Veïns de Vila Olímpica. L’activista veïnal no està en contra de l’activitat esportiva, però sí de la sobreexplotació a l’espai públic d’aquestes activitats. “Si l’espai està sobreexplotat i contínuament hi ha embús, es vulneren els meus drets. L’ús prevalent és per a tothom”, explica Giró. L’activista veïnal creu que el consistori haurà de ser molt precís amb la mesura en cas de tirar-la endavant. “Quan una associació vol fer activitats a l’aire lliure, ens demanen una quantitat important de permisos, però si fas una activitat esportiva grupal sense permís, no passa res”, compara.

Una opinió diferent és la de Jesica Martín, entrenadora personal. “Tots tenim el dret d’utilitzar els espais públics, perquè paguem impostos per mantenir-los i gaudir-los. No veig cap inconvenient en utilitzar-los si els respectem i no molestem a la resta de persones usuàries”, assegura. Sobre la possibilitat que l’Ajuntament reguli l’activitat, espera que hi hagi “sentit comú” i que es busqui l’interès general, tenint en compte els beneficis de l’activitat física a l’aire lliure.

ELS BENEFICIS 
Els experts defensen que practicar esport a l’aire lliure aporta beneficis. “Fer exercici a l’aire lliure, actualment, és millor que practicar-lo a interior amb la mascareta”, explica Carmona. L’experta destaca que Barcelona té, a més, un clima immillorable per practicar l’esport a l’aire lliure. “La gent es passa la majoria de dies tancada a casa o la feina. Fer exercici al carrer els ajuda a sortir d’aquest tancament”, assegura Carmona. Coincideix amb ella Martín. “L’esport a l’aire lliure ajuda a molta gent a desconnectar dels problemes del dia a dia i ajuda a connectar amb la natura”, apunta l’experta. També destaca que permet una major vinculació entre els grups que el practiquen i aporta beneficis mentals, més enllà dels físics.

Què diuen les normes existents?

Segons el decret 56/2003 que regula l’activitat fisicoesportiva a l’aire lliure, es necessiten pòlisses d’assegurances civils i personals i comptar amb personal tècnic qualificat a l’hora de fer l’exercici. També és obligatori inscriure’s al Cens d’organitzadors d’activitats fisicoesportives.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram