Els manifestants van lluir diferents pancartes per denunciar el canvi climàtic. Foto: Eduardo Corria

“No hi ha planeta B”. Aquesta és una de les pancartes que el passat divendres 27 de setembre es van poder veure durant la manifestació celebrada en el marc de la vaga mundial pel clima. La marxa, que va reunir unes 20.000 persones al centre de la ciutat segons la Guàrdia Urbana, va ser una de les protestes més importants que el moviment internacional Fridays For Future ha fet fins al dia d’avui.

La majoria de cares que es van poder veure des d’un primer moment als Jardinets de Gràcia –el lloc escollit per arrencar la marxa– eren majoritàriament joves, tot i que també hi havia gent més gran i famílies amb nens. Enmig d’un ambient totalment festiu, els manifestants van lluir diferents pancartes, algunes amb missatges molt originals, i van corejar diferents consignes. “El meu futur és a les vostres mans” o “Què volem? Justícia climàtica. Quan la volem? Ja” van ser alguns dels missatges que es van enviar.

XERRADES I CONCERTS
La marxa, després que la capçalera s’hagués d’avançar des dels Jardinets de Gràcia fins al passeig de Gràcia per la quantitat de gent concentrada, es va acabar a la plaça Catalunya, on es van fer diferents intervencions i concerts. Des de l’organització van voler remarcar el perfil “internacionalista” de la reivindicació, cosa que va fer que parlessin representants de col·lectius migrants que van tractar qüestions com la desforestació al Brasil o la problemàtica dels refugiats climàtics.

En paral·lel, la marxa també va tenir el suport de 300 organitzacions i entitats d’arreu de Catalunya, que s’han adherit al manifest per la vaga mundial del clima. En aquest text, Fridays For Future Barcelona avisa que la humanitat “mai no s’ha enfrontat” al repte que implica l’actual emergència climàtica, la qual consideren que és “innegable”.

Des d’aquesta entitat creuen que la situació actual “és conseqüència directa del nostre sistema extractivista i consumista, que prioritza el benefici econòmic a mantenir la vida”, al mateix temps que denuncien que “se’ns ha fet creure que el deteriorament ambiental és l’inevitable preu a pagar per poder viure en societats del benestar”. El repte és majúscul però l’ambició de Fridays For Future també.

Fridays For Future demana més ambició a Colau

Fridays For Future Barcelona es va reunir, juntament amb portaveus d’altres associacions ecologistes, amb l’alcaldessa Ada Colau el mateix 27 de setembre al migdia, just abans de la manifestació.

El portaveu de l’entitat, Guillermo Chirino, va assegurar el mateix dia al vespre, al 3 24, que la manifestació havia anat millor que la trobada amb l’alcaldessa. “L’Ajuntament ens dona suport i diu que estan en la mateixa línia que nosaltres, però a l’hora de concretar mesures amb una data determinada no són capaços de donar-nos solucions”, va afirmar Chirino.

Com a exemple d’aquesta manca de solucions, el portaveu de Fridays For Future Barcelona va parlar del peatge anticontaminació, que l’entitat considera que és urgent i que la ciutat no té. Sobre la Zona de Baixes Emissions va criticar que “no reduirà un 40% o 50% les emissions contaminants, que és el que recomana l’OMS, i tampoc té una perspectiva progressista perquè discriminarà la gent de classe treballadora”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram