Al centre, l’edifici okupat que està pendent de ser enderrocat. Foto: Google Maps

Qualsevol persona que tingui present el carrer Diputació pot visualitzar fàcilment com aquesta via queda tallada un cop arriba al carrer Tarragona i no acaba de connectar amb el carrer de la Creu Coberta. Aquesta descripció correspon al 2016 i, tot i que a finals de la dècada dels 70 podia haver deixat de ser així, avui dia la realitat és aquesta. L’any 1976 el Pla General Metropolità contemplava la connexió però, 40 anys després, aquesta encara no s’ha produït.

Ara sembla que les coses podrien canviar. I és que el passat dia 7 de juliol, tal com ha avançat La Vanguardia, la comissió de govern de l’Ajuntament va donar llum verda, sembla que aquesta vegada de forma definitiva, al projecte d’obertura del carrer Diputació. Perquè això sigui una realitat, però, caldrà enderrocar l’únic edifici que encara no permet fer la connexió. Es tracta de la finca okupada que hi ha al número 22-24 de Creu Coberta, després que la demolició del cinema Arenas es dugués a terme a finals de l’any passat.

Qui té molt a dir en tot aquest procés és l’Associació de Veïns d’Hostafrancs i l’Associació de Comerciants de Creu Coberta. Jordi Clausell, de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, lamenta que “ningú de l’Ajuntament ens ha informat de l’aprovació del projecte en comissió”. La queixa de Clausell s’explica perquè aquest etern projecte urbanístic ha provocat que un grup de veïns de la zona visquin en habitatges que acumulen més de 30 d’anys d’afectacions. Des de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs continuen defensant el mateix de sempre: “Només demanem que si l’enllaç de Diputació no arriba fins a la Gran Via, tal com estava previst originalment, i es queda fins a Creu Coberta, es desafectin les cases afectades. No pot ser que aquests habitatges encara cotinuïn afectats”, lamenta Clausell.

D’altra banda, el president dels comerciants de Creu Coberta, Lluís Llanas, afirma a Línia Sants que “és important que el projecte s’acabi de pressa” i demana que “es permeti que una part del cantó Llobregat del nou tram de carrer pugui estar dedicat a la instal·lació de nous comerços”. Llanas, que reivindica la tasca que ha fet Creu Coberta amb la dinamització de la zona gràcies a la creació d’un punt d’informació turístic que lidera el seu eix, també demana que el projecte urbanístic s’acabi de fer amb “consens”. Per últim, remarca que des de l’eix comercial voldrien tenir més informació sobre l’hotel que hi ha projectat al solar de l’antic cinema Arenas.