El contacte amb els botiguers és vital per a la prevenció dels furts. J. S.

S’acosta l’època nadalenca. Aviat serà el temps de les presses per preparar els sopars familiars, i les compres d’última hora. En el proper mes els botiguers de tot Barcelona faran força caixa, un respir per aquest moment de crisi global.

Durant el Nadal, però, també hi ha un grup de persones que farà el seu propi agost. Es tracta dels lladres, que aprofiten les aglomeracions de persones, que omplen els establiments, per buidar la caixa en un moment de descuït. En aquests dies també es donen molts atracaments en el moment de tancar la tenda o quan el botiguer va a la seva entitat bancària a ingressar els guanys del dia.

Per tal de garantir una major presència policial al carrer i donar més sensació de seguretat als comerciants del districte, els Mossos d’Esquadra han posat en marxa el dispositiu especial de seguretat Grèvol. Es tracta d’una sèrie d’actuacions, com les rondes a peu pels diferents eixos comercials del districte o una major presència d’agents en dates assenyalades, com ara Cap d’Any, per evitar els atracaments, furts i robatoris, o altres incidents, com pot ser l’alteració de l’ordre públic.

El pla de seguretat Grèvol va iniciar-se el passat 3 de novembre. Des de llavors, els Mossos van començar tota una campanya divulgativa. Per una banda, es va reunir amb els principals representants comercials de Sants-Montjuïc per tal de transmetre’ls consells i, a la vegada, copsar les sensacions dels botiguers. Aquestes reunions s’han complementat amb rondes a peu per part dels agents amb el mateix objectiu.

Els Mossos els aconsellen, per exemple, que cada nit buidin la caixa i ingressin els guanys. Un altre consell és, per exemple, que no vagin sols al banc. Des d’ara i fins al proper 16 de gener, és a dir durant tot el Nadal i fins a finals de la campanya de rebaixes, els Mossos intensificaran la seva presència al carrer, passejant pels principals eixos comercials, sobretot a l’hora del tancament de les botigues, un dels moments més crítics. O en moments més problemàtics, com a les tardes, quan les tendes s’omplen de clients.

Amb aquesta actuació els Mossos volen acostar-se més als botiguers i aconseguir trenar complicitats i potenciar la seva sensació de seguretat. D’aquesta manera, els comerciants també els expliquen les incidències que viuen dia a dia i les seves sensacions i pors.

AMB GUÀRDIA URBANA

Per tal de cobrir millor tot el ter ritori, des de fa temps els Mossos d’Esquadra de Sants-Montjuïc col·laboren amb la Guàrdia Urbana. Cada dia es coordinen per tal de repartir-se per tot el districte. D’aquesta manera, comparteixen la mateixa informació i reparteixen millor els recursos dels quals disposa cada cos de seguretat. Aquest treball també potencia la sensació de seguretat del ciutadà, que veu dos cossos policials treballant conjuntament.

CAP D’ANY I REIS

En aquestes festivitats nadalenques hi ha dues dates molt assenyalades i especialment problemàtiques, es tracta de Cap d’Any i la cavalcada de Reis, quan els agents intensificaran la seva presència. En total, serà un mes d’intensa activitat per als Mossos que no es cansen d’advertir que, en molts casos, són els mateixos botiguers els que poden evitar molts dels furts. Aquests dies serà usual veure les patrulles pels principals eixos comercials del Districte.