El desallotjament extrajudicial es va poder evitar. Foto: Twitter (@sindicatdebarri)

La propietat de l’edifici conegut com el Bloc Llavors, situat al número 38 del carrer Lleida del barri del Poble-sec, va intentar aquest dilluns desallotjar extrajudicialment les famílies que ocupen el bloc. El fons d’inversió Vauras, segons van denunciar el Sindicat de Barri del Poble-sec i el regidor Marc Serra, va mirar d’aprofitar que el focus mediàtic estava posat en les protestes per la sentència del Suprem per enviar un grup d’homes amb l’objectiu que accedissin per la força a l’edifici i expulsar les persones que l’ocupen.

El Sindicat de Barri del Poble-sec es va mobilitzar de seguida que va tenir constància dels fets i va organitzar una concentració a davant del bloc amb l’objectiu d’impedir el desnonament, que finalment no es va fer. Un dels veïns que ocupa un dels pisos explica a Línia Sants que quan van veure els homes a dins l’edifici van reaccionar amb rapidesa i els van començar a pressionar i filmar. “Vam aconseguir que finalment només trenquessin una porta però el seu objectiu eren totes les famílies”, explica aquest veí.

Posteriorment, a través del seu perfil de Twitter, el regidor Marc Serra va afirmar que “aprofitant el dia convuls d’avui el fons d’inversió Vauras ha enviat un grup de matons per desallotjar de forma il·legal un pis del Bloc Llavors”. Serra va afegir que gràcies a la solidaritat veïnal es va poder evitar el “desnonament il·legal” i va agrair la “ràpida resposta dels Mossos d’Esquadra, que han identificat el representant de la propietat i els matons”. Per últim, el regidor va prometre que el consistori farà tot el possible perquè els responsables dels fets “acabin donant explicacions davant del jutge”.

Després dels fets de dilluns, aquest dimecres s’han viscut nous moments de tensió quan, tal com han explicat des del Sindicat de Barri, quatre treballadors d’una empresa enviada per la propietat han intentat entrar al bloc “amb l’objectiu de fer un control d’accés als veïns que van evitar el desallotjament dijous passat”. El sindicat ha criticat que quan els Mossos han arribat han mitjançat amb ells en lloc de fer-los fora. Finalment, després de la pressió exercida per la gent que s’ha anat concentrant a dins i fora de l’edifici, els quatre homes han marxat.

DESNONAMENT LEGAL
Dijous passat el Bloc Llavors ja havia viscut un altre intent de desallotjament, en aquest cas legal. Finalment, però, es va suspendre després que desenes de persones es tanquessin a dintre de l’edifici i es manifestessin a l’exterior per tal d’impedir-lo.

La mobilització ciutadana va provocar moments de tensió entre els Mossos d’Esquadra, que van fer un gran desplegament, i els manifestants, que van topar diverses vegades amb cops de porra pel mig. Una dona va ser detinguda per agredir un agent quan intentava impedir l’accés de la comitiva judicial a l’edifici. L’endemà, en una entrevista a Betevé, una veïna del bloc va afirmar que no hi ha cap prova que confirmi la versió policial i va denunciar que la detenció havia tingut un component racista perquè els agents haurien cridat “a la negra, a la negra” abans de detenir-la.

Un cop es va confirmar el desnonament els concentrats ho van celebrar i les famílies i la gent que s’havia tancat al vestíbul van poder sortir. L’alegria de tots ells es va fer evident i durant una bona estona hi va haver càntics i aplaudiments.

PICABARALLA POLÍTICA
L’actuació policial va fer que l’alcaldessa Colau critiqués la conselleria d’Interior pel “dispositiu desproporcionat”, mentre que el conseller Buch li va respondre que la situació era culpa dels serveis socials de l’Ajuntament.

Ocupen la seu del Districte

Un grup d’activistes va ocupar el 8 d’octubre la seu del Districte pel desnonament d’una dona embarassada i amb un fill al carrer Violant d’Hongria. La dona havia de ser reallotjada en un pis del carrer Ciutat Vella però dilluns encara no s’havia resolt del tot la seva situació.