Presentació del cartell de la festa al Saló de Plens de Sants-Montjuïc. Foto: Ajuntament

Hostafrancs espera amb ganes la 160a edició de la seva Festa Major, una de les festes amb més història del districte. Enguany hi ha programades fins a 75 activitats que ompliran el barri durant 10 dies, del 27 de setembre al 6 d’octubre.

El pregó de la comerciant Joana Siscart i l’actuació de l’Orfeó Atlàntida donaran el tret de sortida a la celebració, el divendres 27. L’endemà serà un dia farcit de propostes esportives i culturals, entre les quals destaca la 25a edició del tradicional Ball de Rams, que anirà seguit del sopar de germanor i el ball de Festa Major. A més, el mateix dia al matí, s’oferiran visites guiades a la seu del districte de Sants-Montjuïc, ubicada a Hostafrancs.

El primer diumenge de festa, el barri tornarà a apostar per la tradició, amb la Fira de Magranes, la cercavila amb els Gegants del Pi i els Gegants de la Ciutat, i la missa i ofrena floral al Sant Àngel Custodi, entre altres activitats. Entre setmana, el ritme serà menys frenètic, però els actes no s’aturaran. El dimarts 1 d’octubre tindrà lloc el debat ‘160 anys de Festa Major d’Hostafrancs: Present i futur’, mentre que l’endemà es farà una ruta per conèixer la història del barri. Dijous a la tarda es durà a terme un festival infantil i, cap al vespre, s’inaugurarà una exposició de l’artista José Montes.

A partir de divendres, es començarà a viure amb intensitat el darrer cap de setmana de celebració. El dia 4, infants i adolescents seran els protagonistes de diversos tallers, així com de l’11è Festival de Música Jove, que marcarà l’inici d’una nit plena de ritme. La 14a edició de la Fira Medieval oferirà, durant tot el cap de setmana, activitats infantils, espectacles i parades de comerciants. A banda, al llarg de dissabte, hi haurà un gran nombre de propostes musicals, culturals i gastronòmiques. Al vespre arribarà un dels moments més esperats: els nens i nenes del barri oferiran el mapping commemoratiu dels 160 anys de Festa Major. Finalment, diumenge, el torneig de botifarra i els dos vermuts populars posaran el punt final a la festa.

FESTA EXITOSA A LA BORDETA
El barri de la Bordeta, per la seva banda, va celebrar una Festa Major plena de novetats del 4 al 8 de setembre. Per primer cop, les diferents comissions de la festa van organitzar un pregó unitari, que va anar a càrrec del presentador i locutor Òscar Dalmau i de l’arquitecte Jordi Bonet. A més, el barri també va recuperar els Gegants de Sant Medir després de quatre anys sense sortir. Així, la Bordeta ha apostat enguany per oferir una festa diferent, i el resultat ha estat un èxit.

A PLUS ULTRA, LA VEREMA
Diumenge passat el barri de Plus Ultra va cloure la seva Festa Major amb la tradicional Trepitjada de Raïm, que aquest any ha arribat a la 34a edició. Els protagonistes de la verema van ser, com és habitual, els més petits, tot i que els encarregats de tastar-ne el resultat van ser els grans. A banda, durant la jornada, uns i altres van poder gaudir de diverses actuacions, exhibicions de cultura popular, bon menjar i, fins i tot, una exposició. El dia va acabar amb el correfoc de Diables de Port.

La Festa Major de Plus Ultra, però, no es va reduir només al diumenge de la verema, sinó que divendres i dissabte també van tenir lloc altres actes. Dos sopars populars, una xocolatada, jocs infantils i el ball familiar en van ser alguns dels ingredients.