Tambors Sants

La cultura popular tornarà a ser un dels pilars de la celebració. Foto: Ajuntament

Els dies que se celebra la Festa Major de Sants són alguns dels més especials que viu el barri en tot l’any. Les raons són de pes. Com passa a la resta de barris de la ciutat, els carrers deixen de ser simples carrers i es converteixen, entre altres, en sales de concerts exteriors, sobretaules de sopars populars i espais de trobada veïnal on el més important és passar una bona estona en comunitat i bona companyia.

Aquest any, que les festes se celebren entre els dies 20 i el 28 d’agost i serà el primer cop que es fan amb normalitat des de l’esclat de la pandèmia, són encara més especials que altres vegades. “La gent té moltes ganes de festa. El més important d’enguany és recuperar la normalitat”, diu el vicepresident de la Festa Major de Sants, Pol Bridgewater. En aquest sentit, afegeix que el fet que ara no hi hagi restriccions, ha ajudat a mantenir la il·lusió i empenta a l’hora d’organitzar-ho tot. “Al final, l’esforç de tot l’any es manifesta en un sol moment que ha de donar resultats per motivar”, indica.

Les festes se celebraran entre els dies 20 i 28 d’agost i hi haurà activitats de dia i de nit

Pel que fa a l’organització de la festa, les comissions que formaran part del concurs dels carrers guarnits i que programaran altres activitats són les de Finlàndia, Sagunt, Guadiana, la plaça de la Farga, Papin, Robrenyo, Valladolid, Vallespir de baix, Vallespir de Baix i de Dalt i Alcolea de Baix i de Dalt. Algunes d’elles, detalla Bridgewater, són guerres d’aigua pensades per a nens i tallers de cuina i de confecció de cervesa artesana. Això no és tot. Pel que fa a la música, hi haurà concerts de rock, música pop electrònica, rumba catalana i d’orquestra, entre altres, mentre que l’oferta de cultura popular també inclourà música (havaneres, per exemple) o castellers, entre d’altres. “Hi ha propostes molt diverses i pensades per a tots els públics, en funció de l’horari. El fet que hi hagi 10 carrers amb programació, fa que tothom pugui trobar alguna cosa al seu gust”, assenyala Bridgewater.

No es podria continuar aquest article sense parlar d’un dels moments més importants de les festes: el pregó. Anirà a càrrec d’Elies Campo, l’enginyer santsenc que fa pocs mesos va destapar el cas d’espionatge ‘Catalangate’ a líders independentistes a través del software Pegasus. Es farà al parc de l’Espanya Industrial.

El pregó anirà a càrrec d’Elies Campo, qui va treure a la llum el ‘Catalangate’

D’altra banda, cal destacar la diferència que hi haurà entre aquestes festes i les de l’any passat, quan encara es van celebrar amb restriccions. És per això que enguany Bridgewater espera que hi hagi més gent: “El 2021, tot i les limitacions, hi havia gent perquè llavors no hi havia gaires opcions d’oci nocturn, però com que ara duraran més dies i es faran fins més tard, esperem que siguin millors”.

Per als organitzadors de la Festa Major, però, el més important no és que hi vagi molta gent, sinó que els veïns puguin gaudir de la vida al barri. És per això, recalca Bridgewater, que moltes de les activitats estan pensades per al veïnat: sopars de germanor en els quals els veïns porten el menjar, berenars infantils, paelles populars, xocolatades… La idea és que els carrers siguin el que, en definitiva, sempre haurien d’haver estat: espais de trobada i goig veïnal.