Les eleccions al Congrés del passat diumenge 10 de novembre van tenir a Sants-Montjuïc el mateix guanyador que les del passat 28 d’abril: ERC. Els republicans, amb Gabriel Rufián com a cap de llista, van aconseguir tornar a ser la força més votada, tot i que van perdre uns 3.500 vots. Van passar dels 23.587 de l’abril (25,1%) a 20.074 (22,7%). Percentualment, la caiguda va ser de gairebé dos punts i mig.

El segon lloc el va tornar a ocupar el PSC, que tenia com a cap de llista Meritxell Batet. Els socialistes, igual que ERC, van veure com disminuïa el suport dels santsencs, ja que van passar dels 22.280 vots del 28A a 18.189. Això els va implicar passar d’un suport del 23,7% a un del 20,6%. La distància entre republicans i socialistes, doncs, es va eixamplar lleugerament en comparació a l’abril, ja que llavors va ser d’1,4 punts i ara ha estat d’1,2.

El podi, tal com va passar a l’abril, el va tancar En Comú Podem, que tenia Jaume Asens com a cap de llista. De la mateixa manera que ERC i el PSC, els comuns també van perdre suports, gairebé 1.800. El 28A en van obtenir 17.444 i en aquesta ocasió van caure fins als 15.679. La baixada no va arribar a ser d’un punt, ja que van passar del 18,5% al 17,7%.

ELS TRES QUE CREIXEN
Mentre que els tres primers partits (ERC, PSC i En Comú Podem) van perdre vots, n’hi va haver tres que van millorar els seus resultats. Un d’ells va ser JxCAT, que va passar del cinquè al quart lloc. La formació independentista, amb Laura Borràs al capdavant, va guanyar una mica més d’un miler de vots –de 8.089 a 9.136–, fet que li va suposar passar del 8,6% dels suports al 10,3%.

El segon partit que va anar a l’alça va ser el PP, amb Cayetana Álvarez de Toledo encapçalant la llista de Barcelona. Els populars van tornar a ser sisens però van obtenir 6.597 vots (7,4%), mentre que a l’abril es van quedar en 4.867 suports (5,2%).

La tercera formació que va créixer va ser Vox. El partit d’extrema dreta, que al conjunt de l’Estat va treure uns grans resultats, a Sants-Montjuïc va aconseguir gairebé 1.500 vots més, ja que va passar dels 2.699 sufragis de l’abril (2,9%) a 4.147 (4,7%). Tot i això, la candidatura que encapçalava Ignacio Garriga no va passar de ser el vuitè partit al districte i el suport que va rebre és molt menor si es compara amb el d’altres punts de l’Estat.

Cs CAU, LA CUP 5a FORÇA
El gran perdedor de la nit, tal com li va passar a tot l’Estat, va ser Ciutadans. El partit taronja, amb Inés Arrimadas liderant la llista de Barcelona, va perdre més de la meitat dels vots que havia aconseguit a l’abril. Va passar de 9.614 (10,2%) a 4.634 (5,2%), cosa que li va suposar caure fins al setè lloc venint del quart.

Per últim, cal destacar la irrupció de la CUP, que es presentava en unes eleccions espanyoles per primera vegada. La formació de l’esquerra independentista, amb Mireia Vehí com a número 1 de la llista de Barcelona, va treure uns resultats força bons i va aconseguir reunir 6.897 vots, que van representar el 7,8% dels suports. Aquestes xifres li van permetre ser el cinquè partit més votat, per davant de PP, Ciutadans i Vox.

Els republicans s’imposen en 6 barris, els socialistes en 2

Pel que fa als resultats als barris, ERC va obtenir la victòria en sis dels vuit (Sants, Sants-Badal, la Bordeta, Hostafrancs, Poble-sec i la Font de la Guatlla), mentre que el PSC ho va fer en els dos restants (la Marina del Port i la Marina del Prat Vermell). De fet, la situació és la mateixa que la del 28A, ja que llavors ERC i el PSC van guanyar als mateixos barris.

El barri on els republicans van treure el millor resultat va ser la Bordeta, ja que hi van aconseguir el suport del 25,1% del cens. Pel que fa al segon partit més votat als barris on ERC va guanyar, els socialistes ho van ser a la Font de la Guatlla, a Hostafrancs, a la Bordeta i a Sants-Badal, mentre que al Poble-sec i a Sants el segon lloc va ser per a En Comú Podem.

Els socialistes, per la seva banda, van obtenir el seu millor resultat a la Marina de Port, on van tenir un 27,2% dels suports, mentre que a la Marina del Prat Vermell-Zona Franca el percentatge de vot que van obtenir va ser del 26,7%. En els dos barris socialistes, la segona força va ser En Comú Podem. En un d’aquests dos, a la Marina del Prat Vermell-Zona Franca, va ser on els comuns van aconseguir tenir un suport més alt (23,8%).

JxCAT, per la seva banda, va firmar el seu millor resultat a Sants (13,9%). En aquest barri també va ser on la CUP, que debutava en unes eleccions espanyoles, va treure els millors resultats (9,1%).

Pel que fa a l’extrema dreta, el partit ultra Vox va obtenir el suport més ampli al barri de la Marina del Prat Vermell (9,3%).