Els Bandarres durant l’entrega del guardó. Foto: Ajuntament

El Saló de Cent de l’Ajuntament va acollir la setmana passada l’entrega de les Medalles d’Honor de la ciutat, que en el cas del districte va ser per als Castellers del Poble-sec, per a l’activista polític i sindical Carles Vallejo i per a l’Eix Sants-Les Corts, que en aquest cas va ser a proposta del districte de les Corts.

En el cas de la colla castellera, també coneguda com Els Bandarres pel seu tarannà festiu i acollidor, el guardó va arribar en l’any que celebren el seu 20è aniversari. La colla es caracteritza per la seva forta vinculació amb el barri, cosa que demostren amb l’organització de molts actes durant la Festa Major i iniciatives com el projecte de benvinguda a persones de fora ‘Tots som una colla’, els tallers a les escoles i la col·laboració amb altres entitats en la lluita contra la violència masclista o la defensa dels drets i les llibertats.

En el cas de Vallejo, el guardó va servir per reconèixer la seva trajectòria històrica com a activista polític i social. La seva relació amb el moviment obrer va començar al sindicat CCOO de la SEAT, d’on va ser acomiadat i detingut en diverses ocasions per la policia franquista. En tornar de l’exili a París després de l’amnistia, es va reincorporar a la SEAT i va exercir com a representant sindical durant dècades a nivell sectorial, nacional i europeu. Ara, com a president de l’Associació Memorial Democràtic dels Treballadors de la SEAT, organitza trobades, xerrades i exposicions per difondre la lluita obrera i la seva implicació en les transformacions socials de la Marina. Actualment també presideix l’Associació d’Ex-Presos i Preses Polítiques de Catalunya.

Per últim, l’Eix Comercial Sants-Les Corts promou i dinamitza el comerç dels carrers Galileu, Vallespir, Joan Güell i el seu entorn, que formen part dels districtes de Sants-Montjuïc i les Corts. Les principals activitats que organitza al llarg de l’any són la carpa de Reis durant el Nadal, l’enllumenat nadalenc als carrers, la mostra de comerç, sortejos promocionals i diversos concursos i tallers infantils.