Benítez, amb la cara tapada, sortint dels jutjats. Foto: Pol Solà / ACN

L’últim dia del judici, celebrat dimecres passat, a Joaquim Benítez, el pederasta confés dels Maristes de Sants-Les Corts, va deixar una intervenció del fiscal del cas que apunta clarament a la responsabilitat de l’escola en els fets. A l’informe final, el fiscal va donar per bona l’explicació de Benítez del cas d’abusos del 1986 i va assegurar que si l’escola hagués actuat en aquell moment “no s’haurien produït” més abusos sexuals.

El dia abans, Benítez, va afirmar davant del tribunal que es va sentir “emparat” per l’escola i que no va tenir por a ser descobert. Al llarg de la seva declaració, Benítez va admetre haver abusat de dues de les quatre víctimes enganyant-les. Sobre aquests abusos –s’hi va referir com a “impulsos”–, va explicar que l’escola va tenir coneixement d’un cas l’any 1986 –els fets als quals es va referir el fiscal i que no formen part del judici– per les queixes de la família, però que “no va passar res”.

Sobre els altres dos casos, Benítez va negar els fets. De fet, va dir que no recordava una de les víctimes que l’acusa. De l’altre cas va dir que l’alumne havia consentit fer-se una sessió de fotos i va negar haver-li fet cap penetració anal.

MARISTES: “ÉS DIFAMACIÓ”
Després del segon dia del judici, la Fundació Champagnat, que gestiona les escoles Maristes, va acusar Benítez de “difamació” contra la institució. L’endemà l’advocat de la Fundació va posar en dubte l’acusació de Benítez cap a l’escola, de la qual va dir que era “una ocurrència i una intoxicació que s’està donant per bona” i va recordar “el bon nom” dels Maristes. El primer dia del judici, però, dos Mossos d’Esquadra van declarar que el centre es va resistir a facilitar-los informació sobre l’acusat.