Una imatge d’arxiu del CIE de la Zona Franca. Foto: Pol Solà / ACN

Els menors identificats pel Servei Jesuïta de Migrants al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca durant el 2018 van ser 42, un 27% de les 156 persones que aquest col·lectiu va visitar. El 2017 se n’havien identificat 44, un 21% de les 208 persones visitades.

Són xifres de l’informe anual dels CIE que fa Migra Studium i del qual se n’ha fet ressò l’ACN. Un integrant d’aquesta entitat, Josep Buades, denuncia que el ministeri fiscal “no fa cas” de la documentació presentada pels menors que no tingui fotografia i reclama que s’acceptin altres proves de reconeixement de l’edat. Un altre dels autors de l’informe, Jose Javier Ordoñez, denuncia “deficiències en els procediments de determinació de l’edat dels joves” i que s’han trobat “moltes persones indefenses” jurídicament. El document també critica la discriminació d’origen perquè dos terços de les persones internades als CIE provenen del Marroc o Algèria. L’informe es basa en 807 visites a persones que són als CIE de la Zona Franca, Madrid, València, Algesires i Tarifa.

Dels 156 interns visitats al CIE de la Zona Franca 92 no tenien familiars o amics que els poguessin visitar, 76 tenien barreres lingüístiques per comunicar-se, 18 manifestaven patir problemes físics i 4 trastorns o malalties mentals, 9 tenien por de patir maltractaments si eren retornats al seu país d’origen i 2 se sentien vulnerables per motiu d’identitat de gènere.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram