Una imatge del col·legi electoral al Jaume I. Foto: Twitter (@Santi Demajo)

Tornar a votar perquè pràcticament tot quedi igual. Així es podrien resumir, de forma breu, els resultats que van deixar les eleccions espanyoles de diumenge passat al districte, que van tornar a situar En Comú Podem com l’opció preferida pels santsencs. Els comicis també van deixar un descens en la participació respecte del 20D, que va passar del 69,82% al 65,26%.

La victòria dels comuns va ser molt còmode. Tot i això, cal apuntar que la formació encapçalada per Xavier Domènech va perdre 2.272 vots -va passar dels 26.661 a 24.389- respecte del 20D. Aquest descens, a causa de la baixa participació, es va traduir en la pèrdua de només mig punt percentual, de 30,25% a 29,73%. Qui sí que va millorar els seus resultats va ser ERC. Els republicans, amb Gabriel Rufián al capdavant, van consolidar la segona posició obtinguda el 20D gràcies a 15.820 vots, gairebé 800 més que al desembre, que li van suposar el 19,28% dels suports.

Per sota dels republicans va tornar a quedar el PSC, que ja havia ocupat la tercera posició fa sis mesos. Els socialistes, que en aquesta ocasió tenien al capdavant de la llista Meritxell Batet, van patir un lleugeríssim retrocés en vots -van passar de 12.925 a 12.493-, tot i que percentualment van créixer del 14,66% al 15,23%.

L’únic ‘sorpasso’ de la nit, i doble, va ser el que va aconseguir el PP. Els populars, que el 20D van ser la sisena força, van revifar i es van enfilar fins al quart lloc després d’aconseguir quedar davant de CDC, que va passar de quarta força a cinquena, i de Ciutadans, que va caure del cinquè al sisè lloc. Amb el polèmic ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, al capdavant, els populars van passar dels 9.739 vots (11,05%) als 10.590 vots (12,91%).

Per la seva banda, CDC, amb Francesc Homs liderant la seva llista, no va viure una bona nit electoral al districte. Els convergents, que en aquesta ocasió no van apostar per la coalició Democràcia i Llibertat, van perdre gairebé 2.000 vots i es van quedar amb un 10,39% dels suports. Per sota seu, entre els partits que van obtenir representació, només hi va quedar Ciutadans. La formació taronja de Juan Carlos Girauta va passar del cinquè al sisè lloc després de perdre més de 2.000 vots (9,59%). En va aconseguir 7.865.

ELS BARRIS
La clara victòria d’En Comú Podem també va quedar reflectida als barris del districte, ja que la formació lila va guanyar en tots vuit. On va obtenir el nombre de suports més gran va ser a la Marina del Prat Vermell (35,4%), mentre que la victòria més moderada va ser a Sants-Badal (26,4%). En tres dels vuit barris (la Marina de Port, el Poble-sec i la Marina del Prat Vermell) va aconseguir obtenir més del 30% dels suports.

Pel que fa a la segona posició, ERC la va ocupar en sis barris (el Poble-sec, Font de la Guatlla, Hostafrancs, la Bordeta, Sants-Badal i Sants), mentre que el PSC va ser la segona opció preferida dels votants de la Marina del Prat Vermell i de la Marina de Port.