comboi

Un comboi de la línia L10 a l’estació de Foneria. Foto: TMB

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) impulsa diversos projectes d’eficiència energètica que permeten a la companyia reduir el consum elèctric en 68 GWh, l’equivalent a l’energia que gasten 21.250 llars de Catalunya durant tot un any. Tot plegat s’emmarca en el Pla d’Eficiència Energètica i Estalvi de metro i bus, presentat l’any passat i que evita que s’emetin 122.000 tones de diòxid de carboni (CO2) l’any. En aquesta línia, aquesta iniciativa suposa per a l’empresa un estalvi econòmic estimat de 20 milions d’euros anuals en consum i set més en terme fix de potència.

Com ho fa?

Hi ha desenes de projectes i accions en el marc d’aquest pla, tot i que entre tots destaca l’optimització de la conducció automàtica dels trens, fet que permet reduir 27 GWh l’any i evitar l’emissió de prop de 7.000 tones de CO2. Aquesta acció, a més, fa que el viatge sigui més confortable per als usuaris.

Per altra banda, TMB està convertint tota la il·luminació en LED, cosa que ajudarà a evitar l’emissió de 4.000 tones de CO2. En aquest sentit, una altra acció que permet reduir el diòxid de carboni és el nou sistema de gestió intel·ligent de la ventilació, que ja està funcionant a tota la xarxa de metro.

Pel que fa al bus, la nova cotxera de la Zona Franca és capaç de generar energia elèctrica fotovoltaica, la qual abasteix un 22% del que consumeix l’equipament. A més, en aquesta instal·lació s’implementarà un sistema que farà servir energies renovables com la biomassa, que també ajudarà a reduir les emissions.